Традиции в Деня на християнското семейство

Отбелязваме и Световния ден на поздравите

21 ноември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На 21 ноември Църквата празнува деня, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.

Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.

По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Но ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

21 ноември е честван и като Световен ден на поздравите, благодарение на двама братя - Майкъл и Брайън Маккормик от Небраска, които през 1973 г. измислили как да реагират срещу засилване на международното напрежение – с поздрав, защото всичко е лично.

Инициаторите вярват, че всеки в целия свят, независимо кой е и с какво се занимава, може да допринесе за хармония и мир.

Инициативата има интернет страница www.worldhelloday.org, в която можете да видите послания на Далай Лама, Майка Тереза, Стиви Уондър и други големи личности.
Всеки може да отбележи този ден просто с поздрав - символ на важността на личното общуване и на убеждението, че всеки човек е важен – за себе си, но и за другите.

Коментари
Последни видеа