Учени изясниха кого мама и татко обичат повече

Подсъзнателно бащата предпочита момчето, а майката – момичето

08 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако попитате коя и да е майка или татко кое от децата си обича повече, те ще са единодушни – ще кажат, че обичат и двете по равно. Не е изключено на практика обаче те да имат предпочитания. До такива изводи стигат биолози от Финландия и САЩ. Техните проучвания са публикувани в престижното списание  Scientific Reports.

Учените решили да проверят хипотезата, според която богатите родители са готови да отделят от своите емоционални и финансови ресурси на първо място за синовете си, а по-бедните – за дъщерите. За целта на проучването те анкетирали 347 майки и 423 бащи с въпроса дали имат предпочитания към сина или дъщерята. След това направили прост тест, с който подсъзнателните предпочитания стават ясни. Оказало се, че финансовите възможности на семейството, благосъстоянието и образователният ценз, диктуват избора. Като майките най-често предпочитат момичетата, а бащите – момчетата. При това обичта на майката към момичето е много по-силно изразена в сравнение тази на бащата към момчето, установило проучването.

В анкетата родителите признавали, че с най-голяма готовност дават пари за благотворителност на момичета, изпаднали в нужда, и при възможност за осиновяване ще предпочетат момиче.
Резултатите са отражение на социалните и културни промени в съвременното общество, в развитите страни, това коментира Робърт Линч, водещ изследовател от университета Туку във Финландия.

Ако преди години синовете се ценяха по-високо, сега ситуацията е различна. Момичетата са по-надеждни. Те се учат по-добре от момчетата в училище, те има по-приемливо социално поведение и пред тях се откриват по-добри социални перспективи.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа