Учени: няма как да бъдете приятели с бившия съпруг

Не давайте празни надежди на детето, защото то до последно вярва, че родителите му отново ще се съберат

23 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Цивилизованата раздяла между родителите, които не могат да съществуват вече като едно семейство, определено е по-добро решение от безкрайните скандали, кавги, счупени чинии и всякакви агресивни прояви. В това няма съмнение.
Но с приятелското общуване след развод също не трябва да се прекалява, установиха учени от университета на Западна Вирджиния.

Основният проблем е, че детето не може да приеме два противоположни факта: „мама и татко вече не са заедно“ и „мама и татко се срещат и си общуват“.
Особено, ако отношенията ви са останали толкова топли, че бившият съпруг

периодично нощува у вас

(или случва се понякога), пише сп. Psychologies.

„Нашето изследване показва, че бивши съпрузи, които имат непълнолетни деца, е най-добре да намалят комуникацията и да се виждат само за разрешаване на спорните въпроси. Със сигурност те имат общи приятели и роднини. И е съвсем естествено е, че искат да обменят и обсъдят някои новини. Това обаче не е добра идея”, казва авторът Джонатан Бекмайер.

Когато децата видят как родителите им общуват, те може да се чудят: „Ако родителите ни се разбират, защо са се развели?
Говоренето за сексуални или нови романтични връзки с вашите бивши съпрузи също може да бъде пагубно за децата.
Според психолозите подобно поведение обърква хлапетата и се отразява негативно на разбирането им за същността на семейството. В бъдеще съществува риск те да третират развода като събитие, което по принцип с нищо не променя живота. 
„Ще бъде още по-трудно, ако един от родителите не е искал развод. При приятелска и близка комуникация той няма да може да приеме себе си като разведен човек“, предупреждават изследователите.

Снимка: Getty

Поставете граници

3 принципа при общуване след развода

- Ако бившият (бившата) се опитва да обсъди нещо, което не е свързано с децата, се опитайте да върнете темата към основното.

- Общувайте чрез съобщения, а не лично. Това ще улесни фокусирането върху проблемите на децата и върху родителството.

- Използвайте общ (споделен) календар, за да координирате грижите за децата в съвместното родителство.

Мона Василава

Коментари
Последни видеа