30 идеи какво да правим заедно с децата през лятото

Новите родители препоръчват, а малките ще бъдат безкрайно щастливи

Снимка: Guliver / iStock

Понякога се изчерпваме откъм идеи или пък заради преумора въображението ни спира да работи толкова добре. Ето малко помощ за това какво можем да правим заедно с децата през свободното време през лятото.

1. Направете си крепост от кашони и се постарайте да я защитавате добре от нашественици.

2. Излезте навън и тръгнете на лов за неща, които започват с всяка буква от азбуката, Разбира се, прескочете Ь, защото, подозираме, ще ви затрудни.

3. Направете си пикник и ангажирайте малките с измислянето на менюто за него.

4. Направете си сладолед или ледени близалки.

5. Ако сте на плажа, задължително се заемете с правенето на пясъчен замък.

6. Намерете подходящи миди за украса на замъка или пък такива с дупка, за да се превърнат в герданче.

7. Отидете в гората или в парка, намерете замърсено от туристи място и се състезавайте кой ще събере най-много боклук. Победителят (нека да е детето) ще получи награда по желание (в рамките на сладолед, сладолед и половина). Не забравяйте да ползвате ръкавици, маски и чували.

8. Поканете на гости с преспиване приятелчетата на детето и им направете къмпинг. Ако имате и къща с двор, ще е велико.


Снимка: Guliver / iStock

9. Направете си пица сами. Всичко – от тестото, през соса, до измислянето на плънката. Ще е мърляво в кухнята, но ще е забавно и вкусно при всички положения.

10. Излезте в парка и съберете най-интересните цветя, клонки и камъни, изпречили се пред погледа ви. След това направете изложба за семейство и приятели, на която детето може да се прояви като истински учен и да разкаже кое какво е.

11. Купете малко храна за птички и нахранете гълъбите и врабчетата в парка. Научете се да познавате кое е момче и кое момиче.

12. Направете лимонада и почерпете всички на детската площадка.

13. Устройте състезание за най-голям сапунен балон.

14. Прегледайте малко видеа за оригами в YouTube и си направете украшения за тавана.

15. Извадете колелетата и покарайте извън града – около езеро или на някоя приятна пътека в планината.


Снимка: Guliver / iStock

16. Отидете на гости на баба и дядо и направете „проучване” кои са били най-популярните игри в тяхното детство и ги пробвайте.  

17. Ако детето ходи на училище, вероятно ще има списък с книги за четене. Заведете го в библиотеката и си направете читателски карти. Вземете книги и се състезавайте кой е прочел най-много.

18. Ако хлапето все още не може да чете, вземете някоя интересна книга, от онези по-дебелите, „като за възрастни” (например „Хобит”) и съберете децата на площадката или на плажа за вечерно четене.

19. Харесайте си място и посадете дърво. След това проверявайте докъде е стигнало и измервайте височината на детето заедно с дървото – да се види кой расте по-бързо.

20. Купете цветни тебешири и направете проучване сред съседите какво най-много искат да видят нарисувано пред блока. След това се „гмурнете” заедно в света на изкуството и завършете проекта си. Поканете и други деца да се включат.

21. Скрийте „съкровище” в парка, направете карта и пуснете малките пирати да го търсят.


Снимка: Guliver / iStock

22. Направете си гривни или гердани талисмани. Гривните може да изплетете с конци за бродиране, а за герданите използвайте възможно най-интересните камъчета, мидички или клонки, които намерите. Важното е всеки да направи талисман за другия.

23. Отидете заедно на изложба или в някой музей и прекарайте цял ден там в разглеждане на експонатите. Сутринта си направете сандвичи, а на обяд ги хапнете в двора на музея или галерията.

24. Изтеглете приложение за смартфон, с което лесно ще разпознавате съзвездията (има много, повечето от които безплатни) и излезте пред блока или в парка, или на двора (зависи с какво разполагате), когато изгреят звездите. Всяка следваща вечер се опитвайте да го ползвате все по-малко, за да видите колко от съзвездията може да разпознаете без негова помощ.

25. Вземете карта на България и отбележете всички места, които искате да посетите. Направете маршрут за мечтаната ваканция и, ако имате достатъчно време и възможности, пробвайте да го изпълните.

26. Играйте федербал. Опитайте се да поставите рекорд, без да изпускате перцето.


Снимка: Guliver / iStock

27. В някой много горещ ден отидете на аквапарк, басейн или пък изкачете някой връх, където ще е по-прохладно и може да си направите пикник след прехода. А ако останете да спите и в някоя планинска хижа, за детето ще е незабравимо преживяване.

28. Разходете се до местната пожарна и помолете някой от любезните чичковци пожарникари да ви покаже пожарната кола (пробвано е – не отказват, щом видят, че на детето му светят очичките).

29. Намерете големи, плоски камъни и нарисувайте миниатюри върху тях с темперни бои. После ги подарете на приятели и роднини, за да си ги ползват като преспапие или просто като украшение.

30. Отидете в зоологическата градина и се постарайте да научите най-много за животните там. Кое къде живее, с какво се храни, кой е естественият му враг... После се срещнете с приятели и им разкажете най-интересното от деня.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа