Отиграни начини да накараме детето да чете повече

Откъс от „Мисия татко” на Симеон Колев и Жюстин Томс

Илюстрация: "Сиела"

Симеон Колев и Жюстин Томс сядат да опишат забавни и мъдри, смешни и може би поучителни истории от днешния ден, с които да вдъхновят татковците за по-позитивно родителство.

„Чудовища в гардероба“, „Ама защо се напишках?“, „Няма по-лесно от намирането на кубичен обем“, „Заклатило се зъбчето“, „Искам китара. Изкарай си пари и си я купи“ и т.н. са само част от всички случки и истории, целящи да вдъхновят модерния родител в неговото сложно, забързано ежедневие, събрани в "Мисия "Татко".

 

Двамата медийно популярни автори разказват истински истории, допълнени от мъдри мисли на велики личности за родителството, смешки и вицове за бащинството. Своя опит са споделили някои от най-популярните млади български родители; представени са класации за топ книги, филми, песни и сайтове за деца

Така че, да - тази книга е за всички, които току-що са узнали, че ще стават бащи; за тези, които вече сменят памперси и си задават странни въпроси за бъдещето, и за онези, които тичат след велосипеда с помощни колела и усещат порива, че искат да са по-добри бащи, и за мъжете, които вече знаят всичко за бащинството, защото си го отиграли веднъж, но някак си им се иска да са една идея по-подготвени за втория път.

Илюстрация: Дамян Дамянов

Детето и четенето

Много хора се питат: как да накарам детето ми да чете повече? Ето няколко отиграни от нашето семейство начина:

1. Започнете с четенето отрано. Рано-рано – още докато е бебе му четете. Нека заобича книжките и бъде обкръжено от книги винаги. Вие самите също четете своите книги около него. Когато вижда, че четете, детето ще иска да ви подражава и най-малко по тази причина също ще иска да е с книга в ръка

2. Хубави и нови детски книги. Не че е голяма тайна, но децата не обичат да четат стари книги. Искат красиви, лъскави, примамливи с илюстрации и хубаво оформление издания. Да се опитваш да им пробуташ любимата си от детството книга, която от много препрочитания е станала на парцал – няма да мине.

3. Заиграване покрай четенето. Покрай книжката могат да дойдат и рисуване на сцени с главните герои, доизмисляне и донаписване на истории с тях, посещение на театър или гледане на екранизацията на историята, игри в парка, взаимствани от книгата сценки и разиграването им у дома. Всичко това прави книгите и приключенията в тях още по-интересни.

4. „Заменяне“ на четенето. Заменихме следобедния сън, който беше нежелан, с четене. Отново почивка в леглото, но с книга в ръка – чудесен ход и някак си доста добре приет.

5. Изборът на книга заедно. Избирането на книга за четене си е цял ритуал. Налагането на заглавия и автори далеч не е най-доброто. Нека детето само избере, дори това да е енциклопедия или комикс – важното е да е книгата, към която то само посегне в библиотеката или в книжарницата.

6. Четене заедно. Понякога четенето заедно помага. Четене на глас, изразително, с интонация, смях, звуци от родителя показва, че четенето може да е още по-забавно.

7. Готин разделител. „Свеж“ разделител за книги, детски, „специален“ със сигурност също помага.

И да – водете детето си в библиотеката. Нека има време за книгите, нека разглежда и избира само.

Коментари
Последни видеа