7 полезни игри с татко

Ето как може да се забавлявате заедно и в същото време да тренирате различни умения

14 Ноември 2022 г.
7 полезни игри с татко

Снимка: Shutterstock

Повечето бащи обичат да играят с децата си, особено когато са по-малки. И не само, ако денят е приятен и могат да го прекарат навън, а и в лошо време, когато се налага да останат у дома.

За разлика от игрите с мама, игрите с татко обикновено са по-динамични. А понякога и доста щури.

Могат ли обаче да бъдат и полезни? Отговорът е: да! Според специалистите, за малчуганите са полезни както игрите с по-нежната и творчески настроена майка, така и с леко грубоватия, но също деликатен татко.

Този път ви предлагаме още нещо – 7 игри, вдъхновени от Монсесори, които са перфектното решение за бащи и деца. Освен забавни, те са и много полезни за малчуганите в различни възрасти.

Снимка: Shutterstock

На 1 годинка

Търсене на съкровище

В плетена кошница поставете различни предмети за ежедневна употреба, които са с различни форми, цветове, тежест, материал. След това поставете близо до детето кошницата и заедно изследвайте съдържанието ѝ.

Малкото ще е любопитно да опипа, огледа, дори изпробва всичко, което извади от нея. Така то получава знания за цветовете, формите, материите, а задачата на татко е да му обяснява внимателно всичко, нищо че то не дава индикации да го разбира.

На 2 години

Открития

Отново е необходима кошница, но този път усложнете съдържанието. В тази възраст децата могат да играят игри, които да им помагат да усъвършенстват усещането си за допир.

В кошницата може да поставите 5 правоъгълника от различни платове: по-груба материя, по-фина, коприна, прозрачна, релефна и т.н. Важното е всички да са с еднакъв размер и в един и същи цвят.

В този случай детето упражнява своите тактилни способности, без да участва зрението. Внимателно обяснявайте кой плат какъв е като свойства: груб, мек, мъхест и т.н. После може да поставите и някоя по-лека задача – да раздели на две части по-меките и по-грубите материи.

Между 2 и 3 години

Игра на цветове

Идеални са игрите, които го учат да разпознава цветовете. За целта може да се направят двойки правоъгълници от плат или хартия в съответните багри. И с таткото да ги подреждат хоризонтално и вертикално, като целта е еднаквите цветове да бъдат поставени един до друг.

Игра на звуци

За да се научи да различава звуците, детето може да сравнява обекти, които издават силни или слаби звуци. Кухненските прибори са чудесни за тази цел. Татко може да издаде силен звук, като удари два метални капака един в друг. И да повтори същото с две пластмасови чаши.

След това най-силните предмети се поставят на масата вляво. Тези с най-слаб звук вдясно. И между тях се подреждат останалите по сила на звука. Тази игра много ще зарадва малкото дете.

Игра на мирис

Докато сте в кухнята, може да опитате още нещо – да поиграете и на миризми. За тази цел таткото може да постави в бурканчета или чаши различни аромати: кафе на зърна, кора от лимон, листа босилек, парченца шоколад, сирене, сапун и др.

След това детето трябва да затвори очи, да помирише отвора на буркана и без да поглежда да отгатне дали мирисът е хубав, дразнещ или лош.

Снимка: Shutterstock

Игра на вкусове

Отново се играе със затворени очи, а пред детето трябва да се подредят солена, сладка и кисела храна. Детето не трябва да познае какъв точно е продукта, а да го опише с възможно най-много прилагателни.

Развийте и завийте

Чудесен вариант, за да бъде развита фината моторика на детето. А и ще допадне на татковците, които обичат да ремонтират. Изберете по-големи винтове и болтове, покажете на децата как може да ги завият и развият, след което ги поканете да пробват сами да повторят действието.

По материали от Qui Mamme

Да поговорим

Кога таткото се чувства изоставен

Здраве

Мъжете също плачат: 10 признака, че таткото е в депресия

Да поговорим

Ами ако бебето се разплаче: най-големите страхове на таткото

Още от Заедно

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Честита Баба Марта

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Ремарк за парите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)