Плетене, готвене, рисуване зареждат с положителни емоции

Отделете 15 минути на ден за любимо занимание, за да сте щастливи

30 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Отдайте се на готвене, рисуване, свирене, плетете... дейности, които ви доставят удоволствие. Творческите занимания зареждат с позитивни емоции.
Не е нужно да достигнете някакво виртуозно майсторство, да напишете книга с кулинарни рецепти или да си купите нова китара ...

Всяко едно творческо занимание ще ви зареди с позитивни емоции, според изследване, публикувано в сп. The Journal of positive Psychology.

В него новозеландският психолог Тамлин Конор съветва всеки да отделя поне 15 минути на ден и да се отдаде на някаква творческа дейност, за да направи ежедневието си по-разнообразно и да се почувства по-щастлив.

Той е пробвал „рецептата“, която препоръчва. Анкетирал 658 студенти, които оценявали емоционалното си състояние в продължение на 2 седмици и заедно с това вършили още нещо – рисували, готвели, писали, свирели на някакъв инструмент. И разликата при тези, които се отдавали на артистични дейности и останалите, лишени от тази възможност, била очевидна.

„Творческите занимания наистина ни правят щастливи. Резултатът се вижда още на следващия ден. Независимо с какво се занимавате, ако то ви доставя удоволствие, ще имате огромна полза“, съветва Тамлин.

Източник: topsante.com

Коментари
Последни видеа