Детското хленчене - най-непоносимият звук

То се оказва по-дразнещо дори от шума на автомобилен двигател

Снимка: Guliver / iStock

Големите хора понасят детското хленчене по-зле, отколкото шума на автомобилен двигател, бебешкия плач, обикновения говор, гугукането на майките и тишината. До този извод са стигнали психолозите Розмари Сокол Чан и Никълъс Томпсън от университета "Кларк", разказва Обекти.бг.

Доброволците, които взели участие в техния експеримент, трябвало да решават аритметични задачи, слушайки записи на тези звуци или просто тишина. Най-много грешки направили онези, на които пускали записи на мрънкащи и хленчещи деца, пише INFOX. Интересното е, че този шум се приема еднакво зле както от жените, така и от мъжете, от родителите и бездетните. 

Най-слабо дразнещ се оказал звукът от двигател. Той почти не пречел на хората да решават задачите. Дори тишината била по-разсейваща от моторния вой. 

Розмари Чан смята, че е напълно нормално детското хленчене да е най-непоносимо за възрастните. Този ефект е резултат от процеса на еволюцията. "Не може да се каже, че воят на сирена е приятен - трудно е да не му обърнете внимание и да не реагирате. Същото е и с хленченето - то дразни силно и затова вие правите това, което е нужно на детето", обяснява тя пред в. New York Daily Mail. 

Коментари
Последни видеа