8 изненадващи факта за първия секс след раждането

Важни нюанси за повече удоволствие

17 февруари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Какво беше това секс?! След раждането много жени не си и помислят за него и това въобще не е свързано със съветите на лекаря. Идеята за възобновяване на интимния живот буди много въпроси: какво ще изпитаме, дали няма да боли, дали няма да забременеем отново, а пък това ще е прекалено рано...

В резултат на всички тези притеснения мъжът се обижда, а жената се отдава на грижи около новороденото – целенасочено и изцяло. parents.ru обаче обяснява важни неща и изброява няколко нюанса, които могат да помогнат на мъжете да разберат чувствата на младата майка, на жените – да се върнат към радостите на интимния живот, а на двамата заедно – просто да се наслаждават на любовта си.

Факт номер 1. Първоначалното усещане може да бъде много странно, неприятно и дори – болезнено. Именно това притеснява младите майки и ги кара да избягват интимна близост с партньора. Такива оплаквания имат не само жени, родили по естествен път, но и такива със секцио, въпреки факта, че тяхното влагалище не е пострадало по време на раждането.

Както потвърждава акушер-гинеколожката от Луисвил (щата Кентъки, САЩ) Ребека Бут, работата тук не е в травмата, а в послеродовата хормонална пренастройка в женския организъм. След раждането нивото на естроген силно намалява и остава такова в продължение на целия период на кърменето. А именно този хормон отговаря за еластичността на влагалищната тъкан.

Ниските нива на естроген, заедно с повишения пролактин и окситоцин, предизвикват симптоми, напомнящи менопауза: горещи вълни, изпотяване, сухота и неприятни усещания в интимната област. Подобни проблеми могат да обезпокоят младата майка в течение на 2-3 месеца след появата на новороденото.

Обикновено, ако раждането е минало без усложнения, завръщането към сексуален живот може да стане спокойно след 6 седмици (но само след консултация с гинеколог). А за да бъде това завръщане колкото се може по-приятно, доктор Бут съветва да се въоръжите с чаша вино, чувство за хумор и големи количества лубрикант.

Факт номер 2: Нормално е да не изпитвате екстаз от мисълта за секс в този сюблимен момент след изписването от родилния дом. Тогава семейният живот на много двойки не е особено щастлив заради недоспиването, честото кърмене, опитите да се установи правилен режим за бебето... Все трудности, които, макар и временни, никак не допринасят за еротичните настроения.

Освен това младите майки често се притесняват, че не изглеждат добре. Тялото им все още не е възвърнало формите си отпреди раждането. Отпуснатият корем, излишните килограми и гърдите, налети с мляко ги карат да се съмняват, че изглеждат съблазнително.

Всъщност, самата природа не помага на сексуалния живот скоро след раждането. По време на кърменето в кръвта постъпва огромно количество окситоцин. Този хормон помага да се установи връзка между майката и новороденото. Но той значително понижава сексуалното влечение на жената към своя партньор и това е своеобразна естествена контрацепция: отсъствието на желание за любов помага на жената да не забременее прекалено скоро.

Майката, която не кърми новороденото, много по-бързо започва да усеща собственото си тяло и завръщането към сексуален живот е по-бързо и безболезнено.

Факт номер 3: Възможно е влагалището да се измени. Много жени, които се завръщат към секса след раждането, с удивление забелязват, че мъжкото достойнство на съпруга им се е смалило. Но причината не е в него.

В зависимост от възрастта на жената и броя на ражданията влагалището може да се разтегне, което влияе на усещанията по време на секс. По думите на доктор Бут в тази група попадат и жени, родили с цезарово сечение, тъй като мускулите се разтягат под влияние на хормоните на бременността.

Снимка: Guliver / iStock

Факт 4: Сексът след раждането е по-важен отпреди и това е така и за двамата партньори, според нюйоркската сексоложка Ейми Ливайн. Ако интимният живот след появата на бебето замре, двамата родители могат бързо да се превърнат просто в съседи, живеещи под един покрив.

Това, за съжаление, е най-краткият път към разрив в отношенията. Но интимните отношения напомнят, че двамата са били влюбени и страстни, не само майка и баща.

Ако жената не е готова за секс обаче, не бива мъжът да бърза. Трябва да е наясно, че за жената сега са важни прегръдките, целувките, бавното и нежно встъпление, след което може постепенно да се стига до по-далеч и по-далеч.

Времето, прекарано от двамата насаме, е изключително ценно – дано имате грижовни баби и дядовци, които да поемат щафетата, за да ви осигурят поне няколко часа само за вас.


Факт 5: „Давай да го направим по-бързо.“ Младите родители са вечно заети, но все пак, в цялата житейска суматоха не е чак толкова сложно да отделите време един за друг.

Ейми Ливайн съветва да се възползвате от напрегнатата ситуация и да превърнете „дефекта“ в ефект, като оползотворявате мимолетните моменти на усамотение, да речем в банята. Минутите на неочаквана близост ще подправят приятно връзката ви и ще събудят забравените усещания, когато мама и татко са били лудо влюбени.

Факт 6: Секс посред бял ден! След денонощни бдения около новороденото и след тонове домашни задължения младата майка едва се добира до леглото. А някои жени споделят даже, че понякога заспиват за минути седнали или прави. Какъв секс?!

От тази ситуация може да се излезе, като се възползвате от дрямката на бебето през почивните дни. Или когато баба и дядо са го извели на разходка. Защото, когато жената непрекъснато отказва близост на мъжа си, връзката помежду им отслабва – статистиката го доказва.

Факт номер 7: Може да бъде по-хубаво, отколкото сте си представяли. Независимо от всички проблеми и трудности, пред които се изправят новите родители, повечето признават: след появата на бебето насладата от секса е по-голяма, отколкото преди.

Раждането оказва огромно влияние на всяка майка, усещанията ѝ се променят и интимните части стават по-чувствителни към ласки, казва Ливайн и добавя, че повечето жени, станали майки, споделят, че изпитват по-силни оргазми след раждането.

Факт номер 8: Желанието за секс ще се увеличи. Няма да стане веднага, може би ще отнеме повече време, отколкото бихте искали, но скоро ще дойде ден, в който жената ще изпита силна страст. Бебето ще спре да се превива от колики, ще спи спокойно през нощта и няма да буди родителите си, те ще могат да се срещат отново с приятели и постепенно ще заживеят спокоен семеен живот.

Много жени, изминали този път, твърдят, че най-трудно е след първото бебе. А раждането на повече деца в никакъв случай не означава по-малко секс. Просто в един момент осъзнаваш, че след появата на бебе идеална ситуация за секс може да не се появи никога. Именно затова гледайте да си доставяте удоволствие където, когато и както ви е възможно.

Адаптация Еми Спасова

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.