Играчките на бебето през първите 6 месеца

Кога и какво да предложим, за да го забавляваме

15 септември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Още през първите си дни новороденото има доста задачи пред себе си, сред които да се научи да се ориентира в чисто ново пространство, пълно с почти изцяло непознати звуци и миризми. В същото време инстинктите си казват думата и то вече знае хиляди полезни неща, като как да суче или пък кой е гласа на мама.

Колкото повече върви към трите месеца, толкова повече стават будните периоди на бебето, в които то с интерес започва да изучава заобикалящия го свят. С какво да го забалвяваме обаче и до колко, ще се опитаме да отговорим сега.

от 0 до 3 месеца

Обикновено след четиридесетия ден бебето все повече започва да се интересува от движението на предмети, които мърдат наблизо. Тогава може да опитате да го накарате с поглед да следи пръста ви, контрастна играчка или просто кърпа.

Въртящите се и пеещи играчки не са препоръчителни за този период, защото зрението му все още не може волево да се отмества от непрекъснато движещ се предмет и те по-скоро го изморяват и напрягат.

Колкото повече се приближава към трите си месеца, толкова повече зрителната му острота се избистря и се разпознават повече нюанси на цветове. За този период са много подходящи висящи играчки, които да се стреми да докосва само.

Дрънкалките също се смятат за добър приятел, но е добре да не са прекалено шумни или прекалено тежки.

от 3 до 6 месеца

Периодите на сън се разреждат от все повече будуване и все повече гукане, които са ясен знак, че на бебето му се играе. То е любопитно, особено към неща, които може да пипа с ръка и те са различни на допир или пък издават някакъв шум.

На пазара има много мекички играчки, които дори да нямат кой знае какъв външен вид, всъщност са много добре съобразени за тази възраст. В някои случаи приличат на малка хавлиена кърпа, по чиито краища са пришити различни на допир накрайници – грапави, гладки, плюшени, шумулкащи. Освен че забавляват бебето, те му носят информация, а и са чудесни за чесане на зъби.

Висящите и пеещи играчки след четвъртия месец също могат да влязат в употреба, макар че специалистите са на полюсни мнения относно тях. Едни от „не“-тата са, че непрекъснатото повтаряне на едни и същи мелодии биха влудили възрастен, какво остава за бебе, омръзват бързо и понякога могат и да изплашат детето.

Препоръчва се да се използват в определени моменти – например преди сън с цел успокояване, а не спорадично и дълго.

Активната гимнастика е сред най-успешните забавления през този период. Вариантите са хиляди, въпреки че най-простите модели често са най-интересни за бебето. Представляват парче шарен плат за основа плюс две кръстосани рейки, от които висят играчки или предмети на различна височина и могат да се сменят периодично.

Активната гимнастика влиза в чудна употреба и когато бебето започне да се обръща по корем, защото така се забавлява с рисунките върху основата. Сред тях също може да има шумолящи, пищящи или всякакви други на допир и звук повърхности, чието изучаване освен интересно за бебето, дава и на мама минути свободно време.

Каквито и играчки да изберете да предложите на детето, опитайте се да не прекалявате – въвеждайте новите играчки една след друга, прибирайте старите и след време му ги показвайте отново.

И ако може, опитайте се да свикнете с идеята, че много скоро, когато настъпи периода на пълзене, играчките ще стават все по-малко интересни за малкия човек, за разлика от всичко останало.

 

Коментари
Последни видеа