Когато се роди бебе, и в България садим дървета

Читателка разказва за хубавата инициатива

24 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Да посадиш дърво, да построиш дом, да отгледаш дете, за да оставиш знак, че те е имало на света - тази максима се изпълва със смисъл, когато говорим за децата и природата, смята читателката на Новите родители Лина Бояджиева, която ни писа по повод на статията „Белгия сади по 1 дърво за всяко новородено“. И в Уелс, и в Япония, и на други места по света хората задят дървета, за да отбележат началото на новия живот, но е радостно, че и тук се развиват такива инициативи.

„Всяка година за Лазаровден общината в Димитровград осигурява дръвчета, а родителите, чиито деца са родени предишната година, засаждат по едно дръвче с името на детето си на него. Красивите табелки с имената на децата се изготвят от общината. Има и символични подаръчета за всяко дете - балони, грамоти... ", разказва Лина.

Така се обновяват парковете с дървета, които са присъщи за парка и полезни за градската среда: червен дъб, бор, ели, кипарис... Грижата за дръвчетата остава у родителите и близките на децата. "Алея на новия живот"- така се нарича инициативата.

Много училища пък имат традиция при завършване на випуска, отделните класове да засаждат дръвчета в двора на училището или в парка с табелки за випуска.

Играта "Хиляди дървета за децата на България" също е част от работата в тази насока. Тя е естествено продължение на инициативата "Когато станем 100 000 ще посадим гора", която има за цел засаждане на милиони нови дървета за България, с участието на колкото се може повече млади хора, училища и детски градини. До този момент има засадени и подарени над 170 000 нови дървета за България... Мисълта ми беше, че и ние работим, и то целенасочено, мащабно, в тази посока“, допълва Лина Бояджиева.

Браво казваме и на “Зелено начало за нов живот” - проект, който са подели и в Бургас преди време, а миналата есен стана ясно, че и село Строево в община Марица е напът да се сдобие с "Гора на новородените".

Проектира се парк, където ще бъдат засаждани фиданки всеки път, когато в Строево се роди бебе. На конкретното дърво ще бъдат гравирани инициалите и датата на раждане на детето. Идеята е родителите да дарят дърво или да се включат в засаждането на своето „семейно дръвче“.

Първото засаждане ще бъде направено през пролетта, като всеки, който има дете до 16 -годишна възраст може да дари или засади дръвче за своето дете. След това всяка пролет и есен ще бъдат засаждани толкова дръвчета, колкото деца са се родили. Крайната визия на проекта е красив парк с алеи, пейки и кошчета, който да бъде едно привлекателно място за отдих и разходка.

Колко хубаво би било това да се случва на повече места... Пожелаваме си го!

Коментари
Последни видеа