Стъпки по тавана и други идеи в детската стая

8 фън-шуй решения за хармония на енергиите и за повече радост

Снимка: Shutterstock

Прочута английска пословица гласи „Моят дом е моята крепост“, но фън-шуй специалисти говорят за постоянна връзка между човека и външния свят. Защото древното китайско изкуство за хармонизиране на енергиите в превод означава „вятър-вода“. Това пък ние си превеждаме като природа, свят, Космос и докосването ни до тях във всекидневието.

Всичко е взаимосвързано – околната среда ни влияе, а ние можем да се научим да организираме нещата край себе си по такъв начин, че да изпитваме добри емоции и да привличаме спокойствието и хубавите чувства само, като се огледаме наоколо.

Взаимодействието ни с околния свят акумулира положителна енергия и се натрупва, умножава се, което ни влияе добре. Замисляли ли сте се например защо в театрите има много огледала? Ами защото, докато вървите покрай тях във фоайето и коридорите на театъра, енергията Ци се отразява и разпространява, превръща се в мощен поток на положителни веяния.

Но ставаше дума за децата и това как да преустроим тяхната стая така, че да бъде не само просторна, светла и приветлива, а и такава, че всяка вещ в нея прямо или косвено да подпомага развитието на малкото.

Всяка майка мечтае детето ѝ да е здраво, затова нека мислено си представи, че централната част на неговата стая е зоната на здравето. Там обикновено се поставя лампата – прозрачна, кристална, стъклена, тя трябва да не тежи в пространството, а да отразява и светлината от прозорците през деня, и да осигурява добро осветление от електрическата мрежа. Никакви изгорели крушки, никакъв прах не допускайте в центъра на стаята.

Според фън-шуй блокирането на източника на светлина създава проблеми със здравето и самочувствието, допринася за физически дискомфорт. Неслучайно центърът на стаята обикновено е празен, а мебелите са разположени покрай стените.

Свободният от препятствия център дава възможност енергията да преминава спокойно. Там място има само за красиво растящо цвете, което символизира развитието и на детето.

Растенията имат лечебно значение не само според фън-шуй, но и по принцип – хубаво е да ги има и в детската, и в другите стаи. Дори да не са на средата на стаята, можете да ги разположите край прозорците или върху бюрото - саксия с красива зеленина помага за по-добрите възприятия.

Леглото – то е сигурно първото, което се мислите къде точно да поставите в детската стая. За съня на детето е необходимо най-най-правилното място, защото, когато човек спи, той е беззащитен, най-вече малкото дете.

Но добрият сън е важен и за неговия растеж и развитие, затова осигурете му надеждна защита, като разположите легълцето на закътано, но светло място, където лесно има достъп до чист въздух.

Снимка: Guliver / iStock

Цветни акценти – и тях, а и енергията на съзиданието ще си осигурите с това, което е най-присъщо на малките деца – тяхното творчество. А и вашето! Можете да направите цветни отпечатъци от ръцете и крачетата на детето и да ги апликирате по стените, а защо не – и по тавана? Детските рисунки, играчките също са налице, за да фокусират привлекателно забавните моменти от живота.

Като казахме играчки, да поговорим за техния кът – не го ограждайте с мебели, особено, ако са с ъгли – техните заострени части нарушават енергийното поле. Можете да поставите овален кош за тях, да драпирате и ъглите на стаята с платове и материи в приветливи цветове, така че да има много уют и място за забавления.

Проблемът с острите ъгли на шкафовете и гардеробите може да се разреши най лесно със специалните предпазители за мебели, за да не се нарани детето при удар с тях, но ако имате възможност, поръчайте по индивидуален проект овално гардеробче, заоблена библиотека…  

За зоната на знанието основното фън-шуй изискване е детето да не стои с гръб към вратата на своето бюро. То може да е под прозореца, но не и срещу врата, а ако това е невъзможно, сложете огледало на стената до него, за да има малкият ви ученик контрол над своето пространство.

Снимка: Guliver / iStock

Цветовете са особено важни във фън-шуй, за тях има специално разпределение: детската зона е бяла, семейната – зелена, зоната на знанието – синя, тази на богатството – лилава, зоната на брака и взаимоотношеията – розова, на здравето – жълта, зоната на начинанията – сива…

Разбира се, би било абсурдно да изпъстрите така стаята на детето, защото в нея просто няма да има спокойствие. Но пък можете само с няколко щриха да очертаете интериор, в който преобладават светли, меки и позитивни багри. Светло сива или бледожълта стена, бели лампи, зелено одеяло на леглото, мебели в естествения цвят на дървото, синьо бюро, букет с розови цветя в един от ъглите… Това са само примери – решете вашата детска по ваш вкус, като се съобразявате с основното изискване за повече светлина – чисти прозорци, светли завеси и щори….

Още нещо: може да ви се стори банално, но е важно – проветрявайте често помещението, защото застоялият въздух потиска енергията.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.