4 работещи идеи за работещи майки

Как да се грижим добре и за семейството, и за служебните задължения

02 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Чувството за вина преследва често работещите майки, и също толкова често те, неуспяващи да държат толкова дини под една мишница, се чувстват като аутсайдери и у дома, и в офиса. 99 процента от работещите майки казват, че техните служебни графици ги стресират.

Това е нормално, според психолози, особено при онези жени, които са на пълен работен ден. Навярно специалистите са прави, но нали не искаме да ни преследва угнетение, че не сме вкъщи с детето, и в същото време - че не си вършим добре работата?
Няма нужда от притеснения, напрежение и чувство за вина! Търсим изход от тях със списък от неща, които да опитате - работят.

Споделете ангажиментите
Естествено е да се чувстваме виновни, че оставяме децата си на ясла или на детегледачка заради работата, но за да променим това, е нужно да споделим товара на отговорностите с партньора си. Скорошно проучване на семействата установява, че бащите прекарват един час повече на ден с децата си, отколкото техните бащи преди 25 години.

Помощта на таткото е особено ценна, когато децата се разболяват, когато трябва да се пишат домашните или да се отиде на родителска среща в училище.

Направете си гъвкав график 
Ако се чувствате прекалено напрегнати, помолете вашия работодател да пренареди графика ви, например, като работите четири дни, вместо пет, или пък работите в два, место в четири петъка месечно. Така заплатата ви вероятно ще стане по-ниска, но си струва, защото ще постигнете баланс между кариера и майчинство. Ако подобна договорка не е възможна, опитайте се да вземете една вечер или един цял почивен ден, в който да се съсредоточите изцяло върху вашето семейство.

Това означава изключване на компютъра и телефона и отправяне към детската площадка. Когато сте далеч от бюрото, ще презаредите батериите, и ще можете да се върнете там по-свежи и по-малко стресирани.

Работете вкъщи
Докато сте на работното място, искате да сте си вкъщи с децата, а когато си стоите у дома, ви се ще да се върнете на работа. Как да се отървете от този омагьосан кръг? Започнете работа, която може да се върши вкъщи. Този съвет очевидно не е за всеки, но при жени със свободни професии е възможно да се осъществи и е действително много практично.

А жените, които трябва да ходят задължително в офис на другия край на града, просто трябва да приемат, че да бъдеш майка, е трудна работа, но не отменя онази, за която са назначени заради своите дарби и умения.

Не се притеснявайте
Децата искат да имат спокойни, а не стресирани и уморени родители – припомняйте си това, когато започнете да се тревожите, че вашата рожба е още в детската градина, а вие закъснявате за пореден път да я вземете. Проучване сред 6000 деца в САЩ разкрива, че те не изпитват никакво увреждане от факта, че имат работещи майки. Тъй че вместо да се притеснявате за броя на часовете, които прекарвате у дома, се опитайте да се забавлявате, когато сте с тях, съветват психолози.

Онова, от което децата наистина имат нужда, е топлота, обич, спокойствие и грижи.

Багра Антонова

Коментари
Последни видеа