Три трика за съхраняване на играчките

Как да се справите с хаоса в детската стая

28 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Играчките са се преселили във всички стаи на дома и трудно стъпвате където и да било, без да се спънете в кубчета, парченца лего, колички, камионче, барабанче, тук-таме книги и кукли. Колкото пъти кажете на децата да си приберат всичко в кошовете за играчки и да си подредят стаята, толкова пъти това не се случва. И се заемате вие, по 10 пъти на ден...

Ако картинката ви е позната, ако и вие си казвате, че това повече не може да продължава така, запознайте се с идеите на 7ya.ru, почерпени от личен опит.

Как да се справите с проблема поддържане на ред в детската територия, при положение, че хлапетата намират това за скучно и ви отговарят „Няма пък да подреждам!“? Минавате през досада, гняв, отчаяние и когато изживеете цялата палитра от чувства, ви хрумват прости и гениални решения как да организирате пространството така, че малките винаги да намират нещата си и без ваша помощ да поддържат реда.

Трик № 1: Намалете количеството играчки

Колкото повече играчки имат, толкова по-често децата се оплакват, че нямат с какво да си играят. Те просто не могат да си изберат едно занимание и често изсипват на пода съдържанието на целия шкаф.

Какво да направите? Прегледайте и преценете с кои играчки детето ви играе рядко или пък въобще не поглежда. Приберете ги, подарете ги на някоя детска градина, ако са счупени ги изхвърлете и престанете да купувате нови. Выкинуть хлам и перестать его покупать.

Трик № 2: Разделете ги по категории и ги сортирайте в различни чекмеджета

Когато всички са в един горям кашон, с тях просто не може да се играе. Да, удобно е да се приберат накуп, обаче след 5 минути отново ще се озоват на пода, а децата ви ще ровят сред купа в търсене на плюшено слонче, парче от пъзел или конструктор.

Какво да правите? Подредете ги по тематика и покажете на децата, че кубчетата и легото са в този шкаф, куклите и меките играчки – в онзи, количките и влакчетата – в третия, дървените играчки, еди си къде, книгите – на рафта и т.н. Иначе, съгласете се, че е невъзможно да се сложи на място това, за което няма определено място.

Трик № 3: Разпределете правилно различните играчки в стаята

Играчките са прибрани, но трябва да са пригледно подредени, за да имат децата достъп до тях, а не, например синът ви да изравя кашончето с дървените войници изпод куклите на сестра си, преобръщайки всичко.

Какво да правите? Подредете ги в прозрачни кутии по полиците на секцията или в отделни чекмеджета, надпишете ги, а за по-малките – нарисувайте символи на съдържанието и... ще ви се прииска и на вас да си поиграете! Може, обаче след това съберете всичко, сложете го по местата му и обяснете на децата, че очаквате същото и от тях. Всеки ден!

Марина Атанасова
 

 

Коментари
Последни видеа