Тийнейджърите и тяхната склонност да подражават

Как да я насочите в градивна посока

16 май 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Много родители се безпокоят, че подрастващите им деца са склонни да „тръгнат по лош път“, да подражават на приятели и познати от своето обкръжение.

Често става така, че майките и татковците не харесват компанията на детето, интересите и увлеченията му, това, че му се иска да бъде като някои хора, от които се възхищава. По цели нощи будуват, представяйки си какво ли може да се случи, как другите ще повлияят на тяхното...

Но дали действително има повод за тревога? Различните хора и техните странности невинаги са толкова лоши, колкото си представят родителите, пише webmd.com.

Тийнейджърите рядко прилагат насилие, за да накарат някого да направи рискови неща, напротив - приятелите играят много по-изтънчена роля при вземането на решения.

Изследване на учени от Колумбийския университет показва например, че тинейджърите са 6 пъти по-склонни да опитат алкохол, ако и приятелите им пият често. Подрастващите просто имат вътрешен импулс да правят това, което и техните „лидери“.

Добрата новина: Родителите могат да имат много по-силно позитивно влияние над децата си, отколкото си мислят. Защото тийнейджърите изпитват огромни притеснения да не разочароват родителите си и това е много важна бариера между тях и алкохола, дрогата...

Тийнейджърът иска да е независим и зависим едновременно. От една страна, иска да утвърди своята независимост, но от друга се нуждае от своите родители, казва Бенджамин Сийгъл от Американската асоциация по педиатрия.

Снимка: Guliver / iStock

Детето изпитва силно желание да сподели, но не знае как да каже какво го тревожи. В този период то често е много мълчаливо, затворено - необходими са доста усилия, за да контактувате с него, но то силно се надява, че ще го направите. Колкото повече разбирате от какво се нуждае децата, толкова по-силна емпатия ще изпитвате към тях и ще можете да общуваме възможно по-често и по-пълноценно.

Правилата и принципите помагат на децата да разберат света, дори ако протестират. Запитани какво очакват да направят родителите, за да им помогнат да решат някакъв проблем, те отговарят изненадващо просто:

Страници

Коментари
Последни видеа