8 бързи трика, за да зарадвате малки и големи деца

Как да превърнете всеки един обикновен ден в празничен

Снимка: Guliver / iStock

То скучае, капризничи или просто е с кисело настроение? Ето ви няколко изпитани рецепти, за да го накарате да се усмихне!

1. Цвете, муцунка, човече

Преди да повикате детето да се облича, подредете дрехите му като някаква картинка - цвете, муцунка, човече... Така ритуалът с обличането, който понякога е много тягостен, ще бъде интересен и забавен – повод за игра.

2. Влакче и конче

Когато бързате занякъде и закъснявате, недейте да влачите детето за ръка. Хванете го за краищата на шала, имитирайте влакче, или конче - така ще туширате взаимното недоволство и ще стигнете до мястото много по-бързо.

3. На ръце

Навън сте с детето, а на него му се е доспало. Ако е на 3, 4, 5 години и даже - по-голямо, извадете го от превозното средство, прегърнете го и го поносете няколко метра. Понякога и на нас, възрастните, толкова ни се иска някой да ни поноси на ръце!

4. Играчка от подръчни средства

Най-лесно е да изрежете нос и дупка за уста в картонена кутия. Нарисувайте очи, за да се получи смешно гладно зверче.

Изрежете количка, направете кукличка от салфетки, ластици и клечки за уши, принтирайте картинка с любим герой - все ще е нещо различно и интересно.

Снимка: Guliver / iStock​

5. “Малък рожден ден”

Не е справедливо рожденият ден да бъде само веднъж в годината! Празнувайте “малък рожден ден”, когато хлапето ви е на еди колко си и половина. Малко подаръче, сладкиш, в които да се боднат свещички; балони, в това число и сапунени.

И, разбира се, бъдете готови да му подарите и времето си, вместо да го запълните с досадните домакински задължения.

6. Безпричинна изненада

Оставете на видимо място някаква изненада за детето. Нещо мъничко, но много приятно! Съвместна снимка в малка рамка с вас или с любим приятел; някоя картинка, подсещаща за хубав спомен. Малка играчка или екзотичен плод. Вие знаете от какво ще грейне усмивката на личицето на вашето дете.

7. Дреболийка в чантата

Винаги носете в чантата си нещо дребно, но вкусно (любима малка играчка също вършат работа). Когато сте далече от вкъщи и детето показва всички признаци на умора и има протестира за нещо, дреболийката може да свърши отлична работа за уравновесяване на емоциите.

8. Скоропоговорка

Тийнейджърът ви се зъби? Не слуша, а ви изкарва извън нерви, повтаряйки думите ви като папагал? Не му се карайте.

Започнете да му говорите със скоропоговорки (все ще се сетите за някоя от детските ви години):

“Бъбриви бодри бобри бодро бъбрят. Бъбрете бодро, бъбриви бобри!” или “Вили с Лили сини сливи свили.”
И двамата ще се разведрите! Гарантирано!

Ирина Янчева-Карагяур - психосоциален консултант и консултант по позитивна психотерапия

Коментари
Последни видеа