Детски олимпийски игри

Малко вдъхновение за свежи занимания с всички хлапета от квартала

Снимка: Guliver / iStock

Понеже светът е Олимпиада, не е редно кварталните игри да остават по-назад. Затова ви предлагаме да го играете нещо като МОК и да организирате най-великите Квартални детски олимпийски игри, за да останете в историята като най-якия родител, живял някога по тези земи. За да си спечелите тази титла, ще трябва да направите и почетна стълбичка, медали и други награди, но да не избързваме – всичко по реда си.

Квалификации

Предлагаме квотата да се попълва, докато не свършат всички желаещи да участват, все пак говорим за Олимпиада, нали – олимпийски принцип, това-онова... За да участват всички деца, които са останали на детската ви площадка посред лято, трябва да ги уведомите предварително. Не е задължително да сте особено близки с родителите им – един разговор, докато малките вземат вечерната доза игра, и една обява, която може да изработят вашите малчугани, ще свършат чудесна работа.

Награди

Говорете с останалите родители и с един скромен бюджет вземете лакомства и сокчета за всички, които ще се състезават. Не е важно кой ще спечели, нека за всички деца има едни и същи пакетчета с малки подаръчета. По един сладолед също е чудна идея. Според броя на дисциплините изработете и комплектите медали – цветни лентички и хартия в бронзово, златно и сребърно ще са идеални, повече не ви трябва. Ако, разбира се, измислите нещо по-симпатично и, най-важното, ви се занимава с изработването му, децата ще са още по-щастливи.

Дисциплини

Според броя и вида на децата преценете дали има нужда да разделяте дисциплините на „женски” и „мъжки”. Нас ако питате, няма никакъв смисъл в това, но ако много се държи на достоверност, ще трябва да го направите. После изберете няколко състезания, с които децата ще се справят и ще им е приятно да участват в тях. Много е важно да прецените дали нещо от предложените дисциплини може да обиди някое дете, или да създаде комплекс, затова може би е добре да се спрете на по-безобидни:

Бягане
Изберете разстоянието според възрастта на децата. При всички положения трябва да е под стандартните 100, 200 или 400 м. После отбележете местата за старта и покажете на малките как и къде трябва да застанат, за да е честно всичко. Нека има родител, който измерва времето, такъв, който дава старта, и други (поне двама), разположени по трасето, които да следят дали всичко е наред. Струва ни се добре да дадете старт с пляскане, а не с пистолет. Нали няма нужда да обясняваме защо...


Снимка: Guliver / iStock

Бягане с препятствия
Препятствията може да поставите по трасето за спринта под формата на всякакви камъчета, клечки, играчки или пък да измислите тотално нов маршрут със заобикаляне на катерушките на площадката. Важно е всички деца да запомнят откъде и как се обикаля.

Скок
Скок от място в пясъчника, който ненавиждат всички родители, ще е идеален. Ако нямате пясъчник, направете го на тревата, на тартана на детската площадка или на паважа. Не забравяйте рулетка, за да измерите резултата, и тебешир, за да го запишете някъде. Позволете на децата три опита и изберете най-доброто им постижение, за да определите победителя.

Баскетбол
Това ще е по-скоро някакъв вид протобаскетбол, в който не се играе на отбори, а се интересуваме само от броя вкарани кошове. Вземете кош за пране или някакъв кашон, сложете го на подходящо място на площадката и нека всяко дете с малка, лека топка да се пробва да вкара от място. Нека всички да имат по пет опита, а накрая, когато останат само двама, да се играе точка за точка, за да се определят победителят и неговият подгласник.


Снимка: Guliver / iStock

Стрелба с лък
Почти сме сигурни, че всяко уважаващо себе си хлапе притежава пластмасов лък и колчан със стрели, които може да се вземат и да се ползват от всички за общото благо. Предлагаме стрелбата да не е по мишена, а да се мери разстоянието, на което е паднала стрелата. Може пак всеки да има по три опита и след тях първите трима да се качат на почетната стълбичка.

Сигурни сме, че можете да се сетите и за още много и по-забавни състезания за децата. Не се колебайте да ги включите и да организирате турнира. Ако има голям наплив, направете го в два дни. Събота и неделя, разбира се, ще се най-удобни за такъв тип мероприятие. Струва ни се, че децата ще са страшно развълнувани, но освен това основната полза е, че ще са прекарали доволно време навън, без всякакви екрани и с много енергия и вдъхновение от спорта. И кой знае, някоя от следващите олимпийски надежди може да започне спортния си път именно от това състезание... Ох, чуваме вече химна и бършем сълзи.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа