III-и месец от бременността - бебето вече не е ембрион

Как да се погрижите комплексно за него и за себе си

10 август 2017 г.

Снимка: Shutterstock

В края на третия месец на бременността бъдещото бебе придобива нов статус: ако до 12-ата седмица са го наричали ембрион, то сега е плод, тъй като организмът му се е формирал напълно и по-нататък само ще продължава да расте и да се усъвършенства.

В 10-ата седмица

Бебето има вече нос, устни и очи, все още покрити с клепачите. Образувани са двете мозъчни полукълба и мозъкът започва да се развива, с бързи темпове се развиват и скелетните кости. С ултразвуков стетоскоп може да се чуе сърцебиенето на плода, което е 130-150 удара в минута. Всички системи започват да функционират така, както в организмите на възрастните.

Черният дроб, който до този момент е изпълнявал функция на кръвотоворен орган, вече започва да участва в храносмилането. Жлъчният мехур, стомахът и червата също се включват в обслужването на организма. Вече е възможно да се определи кръвната група и резус фактора. В края на 12-ата седмица големината на плода достига 9 см.

Психология и здраве

Токсикозата вече се е проявила в пълната си сила и сега сутрешното гадене постепенно изчезва. Възможно е все пак неразположението да продължи до средата на бременността.

Зачестяват посещенията в тоалетната – растящата матка все повече притиска пикочния мехур, а също така и бъбречетата на бебето започват да изпълняват отделителната си функция. В някои случаи, наред с повишеното отделяне на урина, може да се проявява и запек.

За да се избегне, трябва да се приемат колкото е възможно повече продукти, които съдържат фибри: мюсли, свежи и сушени плодове.

Време е и бъдещата майка да се погрижи за своя гардероб – някои жени изпитват удоволствие от самия процес на избиране, мерене и купуване на нови дрехи - именно в този момент са необходими положителните емоции, свързани с това обновление.

Ако все още не сте успели да се запишете в женската консултация, крайно време е да посетите гинеколог. Съветите на лекаря са много важни за процеса на износване, особено за жени, които имат някакви проблеми със здравето. Така например, при дисфункция на кортекса на надбъбречните ендокринни жлези, 13-ата и 14-ата седмици са критични за тези бременни, които очакват син.

Половите жлези на момчето вече произвеждат доста голямо количество тестостерон – мъжки полов хормон, и когато има дефект на кортекса, в организма на жената нараства количеството на андрогени. А това е сериозна заплаха за бременността. Затова е важно да успеете да направите консултация със специалист преди началото на периода с най-големия риск.

Особено е важно да изберете правилно лекаря – да е добър специалист и, в същото време, човек, с когото да общувате комфортно. В следващите месеци ще се срещате може би всяка седмица, а при необходимост и по-често. Доброжелателен, спокоен, изпълнен с доверие контакт е не по-малко важен от професиализма. Така че, ако нещо не е както бихте искали да бъде, потърсете друг лекар, на който да можете да се доверите напълно.


Анализи и изследвания

Сега всеки път при посещение на лекаря, бъдещите майки трябва да преминават на редовни изследвания – а именно:

• измерване на теглото и кръвното налягане;

• анализ на урината за съдържание на захар и белтък (прави се 1-2 дни преди планираното посещение при лекаря);

• обследване на ръцете и стъпалата за поява на отоци, краката за поява на варикозни вени;

• контрол на работата на сърцето на плода (преслушване със стетоскоп);

• определяне на размера на матката чрез външно обследване и сравняване на нейния размер с характерния за този период на бременността;

• измерване на височината на матката.

Освен това, в третия месец се провеждат и специални изследвания за определяне на патологии на плода. Това е така нареченият ”двоен” тест (скрининг на първия триместър). В 13-ата - 14-ата седмици се проверяват следните показатели:

• свободна β-субединица хорионичен хормон на човека (св. β-ХГЧ);

• свързаният с бременността плазмен протеин A - PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A).

По време на бременността тези белтъци се призвеждат в голямо количество, постъпват в кръвотока на майката и лесно се определят във венозната кръв.

По тяхното количество и съотношение може да се съди за риска за генетични заболявания на плода (синдром на Даун и синдром на Едуард)

За всички показатели на перинаталния скриниг нормата е 0,5 – 2,0 МоМ. В случай, че бъде установена вероятност за някакви аномалии, лекарят ще назначи допълнителни изследвания: биопсия на хориона или биопсия на плацентата.


Красота

Макар че в третия месец е възможно да се появят различни усложнения, вече има привикване към новото състояние и усещане, че всичко ще бъде наред. Извършени са необходимите изследвания и консултации с избрания от вас лекар, на когото имате доверие.

Вече може да се отпуснете и отново да усетите радостта от живота. Време е да ползвате хипоалергична козметика, да посетите козметичните салони и да се поинтересувате дали имат специализирани програми за жени в ”интересно“ положение.

Но непременно се посъветвайте със своя гинеколог, преди да направите окончателен избор на козметичните средства и процедури. Ако той каже ”да” – записвайте се и получете пълен релакс.

Процедурите трябва да бъдат назначени от специалист козметолог, защото те влияят не само на майката, но и на бебето. Лекарят трябва да прецени състоянието на кожата на лицето и тялото, косата, ноктите на жената и да състави индивидуална програма за поддържане на нейното очарование и привлекателност.

За профилактика на появата на стрии и разтягане на кожата на тялото са подходящи масажи, маски, пилинг процедури, кремове, водни терапии в басейн, но само под контрол на специалист.

Обърнете се към специалист и по отношение на косата, която още в този период може да отслабне – да назначи програма за поддържането и укрепването и, както и да ви препоръча метод на боядисване и безопасни марки бои за коса, средства против косопад и чупливост на косъма.
Грижата за укрепване и лечение на ноктите също поверете на козметолог.

В края на третия месец вече се оформя малко коремче – бременността започва да личи и е ваш избор дали да кажете на близки и приятели, че очаквате бебе. Ако ви е комфортно, носете плътно прилепнали към тялото дрехи. Ако все още не желаете да оповестите вашата бременност, изберете по-широки елегантни дрехи, в които ще се чувствате уютно. Вслушвайте се само в себе си!

Осигурете си комплексен професионален подход, за да се чувствате обгрижени и привлекателни.

Източник: letidor.ru

Превод: Еми Спасова

 

Коментари
Последни видеа