Революционно доказателство за продължителността на бременността

Неспазването на термина се смяташе за грешка при пресмятането му

11 октомври 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Продължителността на бременността естествено варира при различните жени с пет седмици, доказаха учените за първи път.

Макар че се знае, че човешката бременност обикновено продължава между 37 и 42 седмици, досега варирането се отдаваше на неточно изчислен термин.

Той се определя като се отброят 280 дни от първия ден на последната менструация на жената и винаги е смятан за предположение. Едва 4% от жените раждат на термина, а 70% – до десет дни след него.

Но наскоро учените от Националния институт по здравни науки в Англия са успели да проследят с точност момента, в който жените забременяват, вземайки всекидневни проби урина – по този начин са изключили ролята на обичайното вариране в продължителността на бременността.

В група от 125 жени те установили, че средното време от овулация до раждане било 268 дни – 38 седмици и два дни – а продължителността на бременностите варирала с 37 дни.

„Бяхме изненадани от това откритие”, казва д-р Ан Мари Джукич. „Знаехме, че продължителността на бременността е различна за различните жени, но една част от това вариране винаги е било отдавано на грешно определяне на гестационната възраст. Нашето измерване не включва такива грешки и все пак има 5 седмици разлика. Невероятно е.”

Продължителността на бременността зависи от множество фактори. Например, по-възрастните жени обикновено раждат по-късно; тези, които са се родили по-тежки, също имат по-дълги бременности.

От Кралския колеж по акушерство (ККА) коментират, че проучването само е затвърдило техния професионален опит, че „всяка жена е различна”, и обръщат внимание на лекарите да са предпазливи, когато решат да се намесят прекалено рано през бременността. Все пак добавят, че определянето на термина е полезно.

Мърви Джоукинен от ККА казва: „Не мисля, че това слага край на определянето на термина. Трябва да бъде обяснено на жената, че тази дата е ориентировъчна, и както сочи проучването, а и нашият опит, може широко да варира.”

Източник: independent.co.uk

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.