V-и месец от бременността – детето във вас вече чувства и сънува

Погрижете се за зъбите и кожата си, правете редовно изследвания

13 август 2017 г.
V-и месец от бременността – детето във вас вече чувства и сънува

Снимка: Guliver / iStock

Изминала е вече половината от дългия път към появата на малкия човек. Предстоят още и тревоги, и радостни моменти, но самото осъзнаване, че най-трудното е преминало и все повече се приближавате към заветния час, ви дава сили да преодолеете всички възможни проблеми.

Към 19-ата седмица вече работят всички ендокринни жлези. Слезката става главен доставчик на лимфоцити и моноцити, изпълняващи защитни функции в организма. Продължават да растат активно костите и мускулите. През плацентата от майката преминават имуноглобулини и стават основата на пасивния имунитет.

Плодът все повече прилича на новородено, но телцето е набръчкано и покрито с мъх и със слой от секрети на мастните жлези и люспи от епидермиса. Именно тази „смазка“ впоследствие ще помогне на малкото по-лесно да премине през родовите пътища. Големината му е вече около 25 см.

Психология и здраве

От психологическа гледна точка петият месец е доста комфортен. В началото на 20-ата седмица някои бъдещи майки се разглеждат в огледалото и с недоверие и удивление не откриват почти никакви външни изменения.

При други не е така, обаче всички забелязват, че са станали по-спокойни, с по-меко излъчване и отношение към света - не обръщат внимание на дреболии, които преди са ги дразнели. Половият живот, който гинекологът е ограничил/забранил в първите месеци на бременността, сега е в релси. Съответно и микроклиматът в семейството е доста приятен.

Разбира се, има някои медицински аспекти, на които трябва да се обърне особено внимание:

Тъй като тялото се натоварва все повече, пулсът в състояние на покой се е увеличил до 80-90 удара в минута, а артериалното налягане се е покачило с 5-15 мм. над обичайното. Това е напълно нормално, защото циркулиращата в тялото кръв също е с изменен състав, а и е станала с 500 мл повече.

Увеличават се левкоцитите, нарастват СУЕ и обема на плазмата. Това е физиологически процес, но заплашва с понижение на хемоглобина. За да не се стигне до развитие на анемия, трябва непременно да се консумират говежди черен дроб, доматен сок, елда, а по препоръка на лекаря да се приемат и специални препарати, съдържащи желязо.

Независимо от честите позиви за уриниране, може да има задържане на течности, възможно е и развитие на пиелонефрит. За профилактика на това заболяване е много полезно да се стои в позата „на четири крака“, която помага за оттичането на урината.


Анализи и изследвания

Както и при предишните посещения при гинеколога, бъдещите майки непременно трябва да продължават със следните изследвания:

• измерване на теглото и кръвното налягане;

• анализ на урината за съдържание на захар и белтък (прави се 1-2 дни преди планираното посещение при лекаря);

• обследване на ръцете и стъпалата за поява на отоци, краката за поява на варикозни вени;

• контрол на работата на сърцето на плода (преслушване със стетоскоп);

• определяне на размера на матката чрез външно обследване и сравняване на нейния размер с характерния за този период на бременността;

• измерване на височината на дъното на матката;

Във втория триместър се извършва и тест за наличие на вируса на хепатит В. Освен това, в периода 18-а - 20-а седмица се извършва и ”троен тест“, с който се определят следните биохимични показатели:

• Общ ХГЧ или свободна β-субединица ХГЧ;

• α-фитопротеин (АФП);

• свободен естриол


Красота

Откритата, доброжелателна, нежна, радостна, кокетна усмивки не са просто движения на устните. За да може да дарявате на всички своята уникална усмивка, обърнете внимание на зъбите си в този период.

Доста е трудно да ги запазите здрави в периода 21-а - 22-а седмица, тъй като, растейки интензивно, малкото дете в утробата ви се нуждае от калций и го извлича от майчиния организъм. Така много бременни имат проблеми със зъбите. За да се избегне това, трябва редовно да се посещава стоматолога, а също отрано да започне приемане на калциев глюконат.

Освен това, много бъдещи майки получават пигментни петна на кожата. Това не може да се избегне напълно, защото пигментацията се дължи на променения хормонален фон. Може да се посъветвате с козметолог, но не трябва да се използват кремове с избелващ ефект, тъй като е възможно да не са подходящи по време на бременност.

Коментар от акошер-гинеколога Ирина Евгениевна Михайлова от руската болница “Лапино” за особенностите на вътреутробното развитие на плода през II-я триместър:

В този период детето расте интензивно – увеличава се мускулната маса, хрущялната тъкан се превръща в плътна костна тъкан. Майката усеща все по-често движенията на бебето, а връзката между тях става все по-силна и по-дълбока.

В мозъка на малкото вече са развити всички зони за органите на чувствата и дечицата вече сънуват, може би чуват туптенето на сърцето на майката и звука на нейния глас, дори могат да си пъхат пръстчетата в устата.

От 24-ата седмица в дробовете им започва да се отделя вещество, необходимо за вътреутробното дишане. Дечица, родени преждевременно - между 22-ата и 25-ата седмица могат да оживеят, ако се положат интензивни грижи.

В 5-ият месец на бременността най-важното изследване е II скрининг за възможни пороци в развитието на малкото. Освен това, при УЗИ трябва да се обърне внимание на дължината на маточната шийка. Понякога може да се усеща разтягане и подръпване ниско в корема. Ако те станат по-силни, необходимо е да се консултирате с акушер-гинеколога.

Източник: letidor.ru

Превод: Еми Спасова

 

 

 

 

 

 

 

Заедно

III-и месец от бременността - бебето вече не е ембрион

Здраве

IV-и месец от бременността - когато жената придобива израз на мадона

Здраве

„Жълт картон“ за тегобите на бременността

Още от Заедно

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Баба е и щит, и меч

Андрей Арнаудов и Емануела Толева. Снимка: Instagrtam

 

Андрей Арнаудов и Емануела Толева ще гушкат бебе

Приянка Чопра и Ник Джонас. Снимка: Instagram

 

 

Приянка Чопра празнува 42 рожден ден

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Само със сърцето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как