13 принципа за възпитание на Анджелина Джоли (припомняме ги)

Станали закон в семейството

07 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Принципите за възпитание на децата в семейството на Анджелина Джоли са железни. Холивудската звезда сега отглежда сама шестте си деца. Мадокс Чиван (17 г.), Пакс Тен (14 г.) и Захара Марли (13 г.) – са осиновени, а 12-годишната Шайло Нувел и 10-годишните близнаци Нокс Леон и Вивиан Маршелин – собствени.
Всички деца на бившата звездната двойка Джоли-Пит са с две имена.

Ето и 13 принципа на възпитание, които Анджелина Джоли прилага като закон. За тях разказва deti.mail.ru.

Забрана за интернет

Актрисата смята, че интернет не е източник на информация, а носи само главоболия. Затова Джоли стимулира децата да четат книги (и в дома им има богата детска библиотека), а пред компютрите тя им разрешава да стоят не повече от 2 часа на ден.

Толерантност

Децата на Анджелина Джоли и Брад Пит са с различна националност и възраст и затова родителите им се стремят да ги възпитават в толерантност.
Актрисата често ги взема по време на пътуванията си, за да се запознаят с културата и обичаите на различните страни. А също така да видят тежкия живот и бедността.

Затова те правят не само екзотични екскурзии на Малдивите и Хавай, но пътуват често и в страните  от третия свят. Джоли също така постоянно им показва филми за децата от бедните страни и им чете книги на тази тематика.

Индивидуалност

Голямо внимание холивудската звезда отделя на възпитанието на индивидуален характер у всяко дете. Тя е убедена, че детето най-добре знае какво му е нужно, затова е важно стремежите му да не бъдат ограничавани и тя се опитва да не налага на всяка цена своето мнение.

Например, Джоли разрешава на децата сами да избират дрехите си. И често това е обект на коментар и критики от страна на жълтите издания.
Известно е, че Шайло, нейната първа биологична дъщеря, се облича като момче, но никой от родителите не се меси и не се опитва да промени стила ѝ.

Общи интереси

Джоли и най-големият ѝ син – Мадокс имат общо хоби – колекционират ножове. Но докато обикалят по магазините за нови придобивки, тя не пропуска да му разказва и му дава примери за проява на чест, достойнство и храброст, както и за защита на по-слабите.

Хранене на свободна схема

Анджелина Джоли често взема децата със себе си по време на снимки. Заради пътуванията и промяната на режима, тя не спазва точно определени часове за хранене. И децата ядат, когато поискат. Тя е убедена, че подобен режим на хранене не се отразява зле на умственото развитие и на здравето им.
Освен това тя съветва всички родители да не хранят на сила децата си в определен час, а да им предоставят избор на храна, според вкусовите им предпочитания.

Право на грешки

Всеки човек, в това число и малките деца, има право на грешки, твърди тя. И непрекъснато им повтаря, че не бива да се страхуват от грешките, защото те са нещо толкова естествено, колкото и достиженията.
Като опитна майка, тя никога не се кара за счупената чаша или, ако в игрите се изцапат. „Счупеното – вдигни и събери, направил си грешка – ще я поправиш“, съветва ги тя.

Най-добрите учители

Актрисата е убедена, че учителите са основни наставници на детето, които формират неговото светоусещане и възпитават цели поколения.
„Ако вие не цените труда, който учителят полага за вашето дете, вие обезценявате неговото бъдеще“, убедени са и двамата родители.

Зони табу 

Всяка майка иска да знае как живее нейното дете – каква музика слуша, какви сайтове посещава, какви филми гледа. Анджелина Джоли не е изключение.
Тя не иска децата ѝ да попаднат под лошо чуждо влияние, затова внимава за сигурния и безопасен интернет и понякога дори блокира сайтове, които по нейно мнение оказват лошо влияние на детската психика.
Актрисата не разрешава на децата си да гледат филми, в които има насилие и кървави сцени.

Авторитетът на родителите

Звездната двойка винаги се е стремяла да не се кара пред децата. Едно от златните правила на Джоли е да не уронва авторитета на таткото пред децата.

„Няма нищо по-лошо от това родителите да се противопоставят и се съмняват в правото на другия, и да го правят пред децата. В случай на разногласия, ние винаги сме се стремели да спорим, без децата да стават свидетели на това. Затова, когато кажа на Мадокс, че няма да излиза с баща си с мотора, въобще не му идва на ум да отиде да се оплаква от мен на Брад с надежда, че той ще отмени моята забрана“, каза Джоли в интервю, дадено преди развода им.

Посещение при психотерапевта

Всяка седмица децата посещават психотерапевт, който им помага да се справят с проблемите. И това е правило, което не се обсъжда.

Да разделят работата от почивката 

Джоли дава личен пример на децата как да разделят работата от почивката. Защото, според нея, има време и за едното, и за другото.
По време на семейните вечери никой нe говори за снимка и за филми.

Живот и любов

Децата на Джоли и Пит растат в любов, обградени с всичко необходимо. Макар и разделени, родителите се опитват да отделят достатъчно време на всяко дете, за да не се чувства отхвърлено и самотно. Защото и двамата искат децата им да израснат силни личности, с твърд характер, който да отстояват. И да продължат мисията – да се борят за един по-добър и мирен свят.

Личен опит

„Правете това, което смятате за нужно и не следвайте глупави модели за възпитание на децата. Това е вашето семейство и в него действат вашите правила и закони“, категорична е Джоли.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа