3 игри с топка, които напразно подценяваме

Те дават на детето умения, за които дори не подозираме

11 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Стремим се да дадем на хлапето какви ли не съвременни развиващи игри, да му осигурим интерактивни играчки, книжки, които разказват приказки на чужди езици и забравяме най-простото – игрите от нашето детство. И за топката, която има удивителни способности и помага при усвояване на много ценни умения в периода на предучилищната възраст. За тях разказва letidor.ru.

Играта с топка, освен, че е забавна и весела, помага и за решаване на куп задачи, без дори да да осъзнаваме това. Тя развита общата моторика на детето, зрителната координация, вниманието, паметта и уменията му за комуникация.
Ако родителите редовно си играят с 4-5-годишното хлапе с топка, ще забележат как постепенно то добива нови учения. Дори тези, които първоначално не могат дори с поглед да я проследят, нито да я хванат , започват постепенно и с упражнения да се справят все по-добре. Ефект има дори при тези, които са със забавено развитие.

Съвет: играйте на топка и в къщи, и на вън. Започнете още щом бебето седне стабилно.

Ето няколко игри, които са съвсем прости, но всяка от тях има определен принос в развитието на детето.

„Дръж топката“

Показваме топката и казваме на детето „Дръж топката“. То протяга ръце и я взема. Изследва я – пипа, стиска, пъха в уста. Добре е топките да са с различен размер, тежест, повърхност.
След това си я искаме обратно:„Дай топката!“
Ползата: детето се учи да изследва предмети от света около него, общува, учи се да разбира, осъществява тактилен и зрителен контакт, развива сензорни възприятия.

На столчето за хранене

Детето седи и се занимава с играчките си върху табличката за хранене. Това е чудесен момент да поиграе на топка.
Даваме му я в ръцете. То я хвърля на пода и я наблюдава как подскача и се търкулва. Майка му или татко дават топката отново и пак повтарят „Дръж топката!“
Ползата: детето развива зрителен контрол (възможност да следи топката с очи, докато тя се движи), осъществява емоционален контакт с родителите си, слуша и възпроизвежда прости думи, учи се да хваща и да пуска.

Във ваната

Детето стои във ваничка, пълна с малко вода. Дайте му различни топки. Те не потъват, а плуват.

Снимка: Guliver / iStock

А, когато бебето изпусне топката, нейното улавяне е весело и забавно.
Ползата: развива сръчности на ръката, тактилни възприятия, умения да държи топка с една ръка, усъвършенства координацията на движенията, стимулира познавателния му интерес.

Мона Василава

 

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.