5 техники за бързо заспиване

С тях тревожните родители ще успеят да се отпуснат

31 март 2021 г.

Снимка: Getty

Не винаги е възможно да заспите бързо, дори ако сте много уморени. Тревожни мисли се прокрадват в главата ви, прелиствате събитията от деня, опитвате се да си спомните дали сте забравили да направите нещо важно и вече кроите планове за месеци и години напред. Мислите за това в кой университет ще учи детето ви, а то все още не знае да чете.
Това определено е вредно за здравословния сън.
Различни техники помагат за разсейване.
Можете да броите овце или да опитате по други начини. Ето няколко идеи.

Отделете време за преживяванията

Ако в главата ви се въртят мисли, които ви пречат да заспите, тогава не се опитвайте да ги заглушите, а им дайте воля. Направете го преди да дойде време за сън. Отделете 15 минути, за да помислите за всичко, което ви притеснява. С течение на времето ще свикнете да мислите по този начин само в определено време и ще можете напълно да разтоварите мозъка си.
Не просто преглеждайте мислите в главата си, а ги записвайте на хартия. Преглеждайте запискате си от време на време. Вероятно ще откриете, че постоянно се притеснявате от едни и същи неща.

Метод 4-7-8

Д-р Андрю Вейл представи този метод на света, той се основава на йога медитация. Контролирането на дишането помага да се отпуснете. Методът работи, дори ако смятате, че не можете да се успокоите с просто вдишване и издишване.
В края на краищата ще можете да се съсредоточите върху правилното дишане и да се разсеете от притесненията си.
Първо притиснете върха на езика си към горните предни зъби и издишайте през устата. След това вдишайте през носа и бойте до четири. Задръжте дъха си за седем секунди. Издишайте през устата си и бройте до осем. Повторете още няколко пъти.

Методът на военните

Този метод е изобретен за военните пилоти в САЩ, за да могат да се отпуснат и да заспят в малкото свободно време, което имат. Техниката не винаги работи от първия път - ще отнеме няколко седмици, за да я овладеете. Успеете ли, вече не само собствените ви мисли няма да ви попречат да заспите, но няма да обръщате внимание и на външни смущения.

Прогресивна мускулна релаксация

Както подсказва името, тази техника е насочена към отпускане на мускулите. Концентрирайте се върху това, разсейте се от мислите си и дори няма да забележите как заспивате!
Първо трябва да повдигнете високо веждите си и след това да отпуснете мускулите на челото си. Усмихнете се широко, отпуснете се отново след няколко секунди. Примижете, отпуснете се.
Повторете това с останалата част от тялото: напрегнете мускулите за няколко секунди и след това ги отпуснете.
Отпуснете всички мускули на лицето си един по един. Изпънете ръцете си и издишайте. Отпуснете краката си. Не мислете за нищо в продължение на десет секунди. Ако не работи, повтаряйте фразата „Не мисля за нищо“. Скоро ще заспите.

Опитайте се да не заспивате

Ако прекарвате много време в размисли, ще започнете да се изнервяте. Ще гледате часовника си, ще изчислите колко часа ви остават за сън, ще се мъчите да заспите ... Но това няма да работи.
Напротив, опитайте се да не заспивате. Това не означава, че можете да вземете телефона и да ровите из социалните мрежи.
Просто легнете с отворени очи, загледайте се в тавана и се опитайте да не заспите. В крайна сметка ще се отпуснете и ще заспите.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.