7 причини да пътуваме до работа с колело

В Деня на велосипеда - Новите родители препоръчват

19 април 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Една странна история кара света да отбелязва своеобразен празник - Деня на велосипеда именно на 19 април.

На тази дата през 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман си инжектира малко от синтезирания от него наркотик ЛСД във "възглавничките" на пръстите си. Опасявайки се, че е заболял, той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед и по пътя усеща въздействието на наркотика.

Три дни по-късно ученият описва възприятията си и помества бележките си в книгата "ЛСД - моето трудно дете". Паметната дата е обявена за "Ден на велосипеда" през 1985 г. от проф. Томас Робъртс от Университета в Северен Илинойс, САЩ, който прави купон и, изпращайки покана за празника на свои приятели и колеги, след години поставя началото на ежегодното му отбелязване.

Тази дата е повод да се замислим колко по-хубаво е да се пътува с колело, отколкото с градския транспорт. Карането на велосипед е предпочитано не само в скандинавските страни, в Западна Европа и в САЩ, но все повече и у нас.

Ето някои предимства на алтернативния транспорт:

1. Колкото повече, толкова повече. Ако повече хора използват велосипедите за придвижване към работа, велоколоните ще бъдат по-големи и забележими. Вероятността от пътни инциденти ще намалее. Правилото е същото както при автомобилите – колкото повече са на пътя, толкова по-забележими са.

2. Велосипедът е много по-изгоден за джоба и за здравето. Цената на това да притежаваш автомобил се покачва по света с всяка изминала година. В същото време колелото е безплатен фитнес. Чрез карането му се отслабва, мускулите на краката заякват, здравословно е за сърцето.

3. С велосипеда могат да се избегнат сутрешните задръствания, което пък в целогодишен план спестява значителни разходи за бензин, похарчен в неподвижните колони по градските шосета. На всичко отгоре понякога се оказва, че с велосипеда сме пристигнали по-бързо до работата или училището.

4. Полезно е за жените, чиито кости с годините са застрашавани от риска да развият остеопороза. Шведски екип от изследователи е установил, че дамите над средната възраст е много по-малко вероятно да развият проблеми с китките, ако активно карат колело или практикуват друг вид спорт.

5. В колата вдишваме повече вредни изпарения, отколкото докато сме на велосипеда.

6. Много по-вероятно е да се разболеем, ако изберем градския транспорт. В него по-лесно се разпространяват вируси, както на всички публични места.

Всички причини можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа