8 винтидж хобита, които са отново на мода

Можете да ги практикувате заедно с децата

17 Ноември 2018 г.
8 винтидж хобита, които са отново на мода

Снимка: Guliver / iStock

На всеки човек е нужно хоби, твърди Фредерик Бегбеде в романа „99 лв.“. Мозъкът се нуждае от развлечения и отдих, а занимание, което ви е по сърце, е най-добрият начин да му ги доставите, да си отпочинете, да повишите своя IQ и да развиете таланта си.

Някои редят пъзели или конструктори до сред нощ, други предпочитат да ровичкат в градината, но каквато и умствена почивка с приятно занимание да замените рутинните дейности, ще противодействате с успех на стреса и ще подобрите физическите си и психически показатели. Дори да ѝ се отдадете за само половин – един час.

Но, естествено, няма как да си кажете: „От днес ще се посветя на музиката или на пачуърк техниката“ и да ви хареса, защото може би не това е нещото, което ви импонира най-добре. Понякога хората търсят своето любимо занимание с години, или пък го нацелват отведнъж.

Винаги обаче можете да промените интересите и нагласата си. Събрахме няколко позабравени занимания, които отново са модерни, и винаги са интересни. Опитайте ги – сами или с децата, носят спокойствие и удовлетворение:

1. Бродерия

Ако не сте готова за мащабни проекти или някой гигантски гоблен и искате просто да пробвате нещо по-различно, отдайте се на бродерията – старомодното хоби може да се осъвремени, ако си изберете подходяща фигура, върху която да упражнявате своя шев. Особено актуален напоследък е гобленът с Дарт Вейдър…

2.  Бабиното готвене

Ако и на вас ви писна от замразените пици, метнати в микровълновата, опитайте да върнете вкуса на детството с кухнята на баба. Тя разчита на натурални продукти, изисква майсторство и разучаване на интересни рецепти и съставки – да се готви е увлекателно и винаги актуално, защото няма нищо по-полезно от домашно приготвената храна!

Снимка: Guliver / iStock

Да изпечете кифлички с канела и стафиди, като бабините, или да направите крем карамел по всички правила, записани в рецептурника на мама, може да се окаже изключително забавно преживяване.

3. Калиграфия

Калиграфията днес се различава силно от изкусното писане на писма с грижливо оформен шрифт, но съвременните стилове впечатляват не по-малко. Изкуството на краснописа е приятно увлечение, полезно за психиката и, подобно на оцветяването, изисква концентрация и съсредоточеност, за да бъде добре изпълнено.

4. С водни боички


Преоткрийте акварелната техника на рисуване, вземайки водните боички и четката на детето – вълнуващо е как нюансите се преливат в съприкосновението с вода. Ако в училище не сте успели да постигнете правилното съотношение на водата и багрите, сега можете преспокойно да опитате нов пейзаж.

Перспективата ви куца? Спокойно, дори да не се посветите изцяло на това изящно изкуство и да допускате грешки, можете да пробвате с по-наивистични и абстрактгни акварели – всички те насочват вниманието към детайла, изискват точност и намаляват чувството за безпокойство.

5. Фотография и видео

Снимките със смартфон вече са сред най-леснодостъпните неща на света, обаче опитайте да използвате някоя от старите аналогови техники, да обмислите внимателно кадъра, да доловите вярната светлина.

А после, в тъмната стаичка, да проявявате снимките от чернобял филм - ще видите колко по-различно е удоволствието, когато образите да започнат да стават все по-контрастни под влиянието на фиксажа… Във фотомагазините и в интернет можете да си набавите всичко нужно за вашата лична фотолаборатория.

6. Градинарство

Снимка: Shutterstock

Общуването с природата е благодат, здраве, облагородява и е отличен начин за снемане на стреса, затова и градинарството става все по-популярно. Мишел Обама преди няколко години го определи като много по-градивно от фитнеса и чудесно за здравето, защото то мотивира да се консумират повече зеленчуци и увеличава физическата активност, по време на която получаваме редовно своята доза витамин D. 

Ако не разполагате с открито пространство, има възможност и в апартамента да се отдадете на озеленяване. За целта хипермаркетите предлагат удобни прибори, както и всевъзможни семена и саксии, а интернет е пълен със съвети за правилно засаждане и отглеждане на всякакви растения, така че усилия за градинарството изобщо не се изискват.

7. Флористика

Изкуството на аранжиране на цветя никога не излиза от мода! Ако сте се възхищавали на изкусните движения на специалистите в цветарските магазини, опитайте да пресъздадете най-красивите и нежни форми и сами.

Уменията на флориста са постижими, а и подреждането на цветовете във възхителни букети е сред най-зареждащите занимания.

8. Керамика

Керамичните изделия са неотменна част от всеки стилен дом и много модни и интериорни списания посвещават цели раздели на удивителното изкуство на творенията от глина. Да създаваш красота с ръцете си е вдъхновяващо, независимо към какъв керамика ще се насочите.

Сега е пълно с материали, алтернативни на глината, с които можете да започнете да се усъвършенствате, дори да нямате нужната за керамичните ателиета специализирана пещ. Купи, вази, саксии, фигурки – всичко можете да направите сами!

Алина Колесникова

Новини

Бабата на Наталия Водянова удивлява с талант

Заедно

Плетене, готвене, рисуване зареждат с положителни емоции

Образование

Защо арт терапията е важна и за малки, и за големи

Заедно

Мандала, оцветяване, декупаж...

Още от Заедно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Който обича

Скуката в двойката може да бъде и полезна.

Снимка: Shuttestock

Скучаете ли с партньора? Значи ще останете заедно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Животът не е детска градина

Пинокио на носа със щурец. Илюстрация: Guliver / iStock

Как да отучим детето да лъже

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Шон Конъри за ентусиазма

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Мобилните телефони не трябва да влизат в леглото.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Здраве

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Ракът се дължи на генна мутация, но не знаем дали алкохолът, слънцето, стресът в офиса могат да я отключат, обяснява д-р Перчева

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Здраве

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Какви нови умения придобива в следващите 2 месеца и как да стимулирате сетивата му (част 3)

Мъж и жена се целуват зад щорите. Снимка: Getty

 

Да поговорим

10 неочевидни признаци, че той ви изневерява

Проверете своя партньор (част 1)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Заедно

Който обича

Изпуснатите лоши думи пред малчуганите не е задължително да сринат психиката им.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ругаенето пред децата има и положителен ефект

Според учени лошите думи, които неволно изпускаме, могат да бъдат и добър урок

Жена си мие лицето. Снимка: Shutterstock

Здраве

Миене до „скръц“ не носи полза

Амбициозната хигиена блокира естественото възстановяване, обяснява д-р Сияна Живкова

Бебе гледа играчките си. Снимка: Getty

Здраве

Нови умения, които бебето добива от 4 до 6 месеца

Как да стимулирате сетивата, какви профилактични прегледи са нужни (част 2)