Дете в самолета

Какви са правилата и какви документи са необходими

16 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Какво трябва да знаете при пътуване с деца в самолет? Ако ви предстои, но не знаете какви са възможностите, правилата, необходимите документи, вижте обясненията на експерти от eSky за различните категории пътници във въздушния превоз.

Пътуване с бебе

За авиокомпаниите бебето е на възраст до 2 години. За него не се полага отделна седалка в самолета – то пътува в скута на възрастния пътник, тъй като е твърде малко, за да седи самостоятелно и закопчано с колан. По тази причина цената на билета се формира само от административна такса.

Възможно е да се закупи седалка за бебе, като на нея се сложи детското му столче, но бебето трябва да е над 1 година и при излитане и кацане да бъде отново в скута на възрастния пътник.

Обикновено авиокомпаниите качват с приоритет пътниците с бебета. Количка или детско столче се транспортира безплатно, стига да влиза в позволените размери. Въпреки забраната за течности на борда, авиокомпаниите дават възможност да се качи храна за бебетата.

За полет в страната бебе може да пътува само с акт за раждане, но ако ще напуска пределите ѝ, следва да има международен паспорт. Ако бебето ще пътува само с един родител, е необходимо нотариално заверено пълномощно от другия родител, удостоверяващо съгласие то да напуска страната.

Пътуване с дете

Снимка: eSky

За авиокомпаниите детето е на възраст между 2 и 12 години. Някои от тях предлагат намаления за деца, но все по-рядко. И при децата задължителните документи са международен паспорт и нотариално заверено пълномощно от родителя, който не съпровожда детето.

За деца над 2 години не се полага безплатно транспортиране на детска количка. В повечето случаи багажът, който се полага зависи от тарифата, на която е резервиран билетът и не се различава от този за възрастен пътник.

Обикновено на борда на самолета има забавления, които да направят пътуването на децата по-леко и приятно: блокчета за оцветяване, флумастери, играчки и др.

Непридружено дете

Редовните авиокомпании предлагат и услугата превоз на непридружено дете. Тя се заплаща допълнително, а в замяна детето е под постоянното наблюдение на стюардеса, която го качва на борда и предава на упълномощено лице в крайната дестинацията.

Когато детето пътува без придружител, следва да бъде предоставена информация за изпращач, посрещач, техните адреси и телефонни номера. Информацията се въвежда в система от туристическия агент и детето не може да бъде предадено на друго лице.

Пътуване на младежи

Категория пътник „младеж“ е на възраст между 12 и 18 години. С повечето авиокомпании младежите могат да пътуват без придружител. Има обаче и изключения, затова е добре да проверите какви са изискванията, преди да купите такъв билет. До навършване на пълнолетие изискванието за пълномощно от родителите остава в силa.

Дали ще пътувате с бебе или дете, ще изпащате младеж на екскурзия или имате нужда от съдействие за пътуване на непридружено дете, задължително направете застраховка на детето и се погрижете полетът му да мине неусетно и безгрижно.

Коментари
Последни видеа