Как да забавляваме хлапето у дома

По-нетрадиционни занимания за цялото семейство (част 1)

10 юни 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Детските градини скоро ще влязат на летен режим, училището ще затвори врати, което на практика изправя родителите пред дилемата как да забавляват децата. 
И дори това да е само за уикенда, а не за цялото лято, си е истински предизвикателство от сорта на „Сървайвър“. Защото, ако мама и татко не измислят нещо необичайно и интересно, има риск главите им да бъдат пробите с вечното мрънкане:

„Мамо, скучно ми е!“

Подготвили сме списък с идеи за забавно и полезно прекарване на времето. Първо вкъщи, а във втората част предлагаме и забавления на открито.

Вкъщи
Когато времето е лошо или просто нямате сили да излезете, трябва да намерите достойно занимание за детето в апартамента. 

1. Подредете пъзела по-различно 

С големите парчета пъзел за земя, може да опитате да направите покрив „на къщата от възглавници“, а след това да „обзаведете“ дома с тенджери, тигани и бъркалки – като истински игу. По-сръчните могат за закрепят и по-голяма конструкция.

2. Подредете гардероба

Почивният ден е подходящ момент за подреждане и прочистване на гардероба и шкафовете. Ако детето обича да ви гледа и иска да се включи, това е добър повод да внесете ред в къщата. В същото време ще успеете да се отървете от старите неща по забавен начин. Проблемът е, че хлапетата не са склонни да се разделят лесно дори със счупените си играчки. Така че се въоръжете с търпение и хитрост, за да го убедите, че е добре да се дарят за благотворителност на нуждаещите се.

3. Организирайте фотосесия

Дайте разрешение на хлапето да облече някои ваши дрехи, шапки, гердани и да се дегизира. След това направете фотосесия за спомен. Това обикновено е процес, който забавлява и радва всички участници. Можете дори да заснемете видеоклип и след това да го гледате с цялото семейство.

Снимка: Guliver / Getty

4. Легнете на дивана и си разказвайте истории

Понякога просто искате да лежите и да не правите нищо. Легнете на дивана, нека детето да се гушне до вас и да ви разказва за своите мечти, за желанията си и за живота въобще. Тези прости моменти на интимност са много важни за връзката родител-дете.

5. Направете фигурки от тесто

Децата обикновено се забавляват много с всичко, което мама прави в кухнята. Смесете брашното с щипка сол и вода, замесете тесто и дайте на малкия готвач да пробва своите умения – да го разточи, да изреже с формичка различни фигурки. Сред това може да ги сложите във фурната и ги изпечете. Последното действие е особено забавно – нека хлапето да ги боядиса и превърне в играчки.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа