Когато мама играе театър

4 техники за актьорска импровизация за родители

10 юни 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Импровизациите са чудесно забавление за творческите хора.
По време на такива представления, директно пред зрителите, актьорите измислят сюжети и персонажи. Тези етюди обаче се подчиняват на строги правила, които актьорите следват. Те могат да се прилагат и да бъдат от полза и в други области.
Например, при отглеждане и възпитание на децата.
Учителката по актьорско майсторство и майка на две деца, Лора Уитман Хил разказва пред изданието Parents  за това как правилата на театъра ѝ помагат.
Ето нейните съвети:

Винаги (понякога) казвайте „да“

Първото правило на импровизацията е да кажете: „да“.
Когато на сцената един актьор казва на друг, че в далечината вижда динозавър, партньорът не му отговаря: „Не, динозаврите са изчезнали отдавна“. Вместо това той трябва да каже: "Да, виж огромните му зъби."

Важно да играете заедно

Не бива да оставяте детето да вилнее, разбира се. Но не бива и постоянно да му отказвате да играете с него.
Ако поиска разрешение да си легне по-късно, не отказвайте, а му кажете: „Да, нека четем и да прекарваме още малко време заедно, а след това ще си легнеш“.
Лора Уитман Хил признава, че този метод не може да се използва през цялото време. Тя е строга по отношение на здравословните проблеми и изрично забранява да ядат бонбони за вечеря или да си посягат и да се бият. Но твърди, чи има начин да направите отказа по-приемлив. Например: „Да, но бонбоните са по-вкусни след здравословно хранене“.

"Да и ..."

Това правило е свързано с предишното. То предполага, че актьорът трябва да развива идеите на другите актьори. В същия пример с динозавъра можете да кажете: „Да, и този динозавър се втурва към нас. Бягай! "
Примерът е полезен, защото развива въображението на децата. Предложете им различни идеи. Например попитайте дали биха искали да правят забавни физиономии. Те може да се съгласят и да предложат едновременно с гримасите и да танцуват.
Нека в правилата има импровизации. Използвайте ги, за да включите в играта и домакинските задължения.
Накарайте детето си да събере дрехите, които са разпръснати из стаята. На това предложение то може да отговори: „Да, и тогава ще сложа коша с дрехи на място“.

Рене Джейн, която е специалист в лечението на детската тревожност, знае и други приложения за тази техника. Например, когато детето започне да се оплаква, че не иска да си прави домашното, тя съветва да попитаме: „Да. И какво? "
Същият въпрос ще трябва да се повтори още няколко пъти, но постепенно заедно ще стигнете до дъното на истината и ще разберете защо детето не харесва толкова много домашните, обяснява тя.

Снимка: Guliver / Getty
 

Винаги се подкрепяйте един друг

Важно е актьорите да подкрепят своите партньори на сцената, да им позволят да покажат таланта си и да помагат в случай на провал.
И при отглеждането на деца, тази техника ще помогне да се оправят отношенията между братя и сестри и родители.
Когато едно дете се оплаче, че е било ударено от брат, сестра или друг, го поканете да каже на насилника как и защо то е разстроено. Жертвата ще може да се застъпи за себе си, а насилникът ще премисли постъпката си и ще се извини.
Важно е родителите да не се оплакват от своите партньори пред децата си. Понякога те не могат да избегнат кавгите в тяхно присъствие. Могат обаче да се опитат да говорят с уважение и да разрешат конфликта пред детето.

Не се страхувайте да сгрешите

Актрисата Тина Фей припомня това правило в автобиографията си. Родителите често се самообвиняват, че не се грижат достатъчно за децата си, че не ги хранят с най-здравословните храни, че ги оставят да гледат твърде много телевизия.
Не се обвинявайте за тези грешки, по-добре се опитайте да ги поправите.
Например, когато се карате на детето, не се измъчвайте за това. Извинете се и му обяснете защо сте реагирали по този начин. Попитайте го какво да направите следващия път, когато се ядосате. То може да ви каже да направите няколко дълбоки вдишвания или да се опитате да говорите със спокоен глас. Така то ще е доволни и ще се радва, че може да ви помогне.

Не забравяйте, че целият свят е театър

Тогава защо да не използваме тези актьорски похвати в ежедневието? Те няма да разрешат всички проблеми на родителите, но ще им помогнат да подобрят отношенията си с детето си.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа