Колко може да спестим, ако купуваме само най-необходимото

Идеи за разходи, които да запазим, и които да изоставим

23 март 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Мишел Макга е журналист в областта на финансите в продължение на 10 години, но се е затруднявала да планира собствения си бюджет. Решава, че не е честно да казва на другите как да харчат и как да пестят, когато тя самата не го прави.

Затова започва едногодишен експеримент - да купува само най-необходимото. Да носи единствено дрехи, които вече има, да кара колело и да яде само домашно приготвена храна – така успява да спести 23 хиляди долара. Разбира се, не всеки има приходите на Макга, но със сигурност нейният метод спестява.

"Забелязах, че харча много пари за неща, от които в действителност нямам нужда – разходки до бара, хубави дрехи, кафе навън, и т.н. И всичко това с ипотека и други по-сериозни разходи.

Бях изгубена в безкраен водовъртеж, вярвайки на реклами и мислейки, че ще бъда по-щастлива само, като харча. Но ми омръзна парите да се изплъзват от пръстите ми и реших да разчупя стария си начин на живот и да променя навиците си, като не си позволявам нищо, освен най-необходимото.

Разходите, които запазих:

- Ипотеката, комунални услуги, здравна застраховка, помощ на родителите ми, дарения за благотворителност, интернет и телефон. Всичко това беше по-малко от 2 хиляди долара на месец.

- Най-необходима козметика (шампоан, паста за зъби, дезорант и т. н.), почистващи препарати; продукти за готвене у дома. Бюджетът на мен и съпругът ми за тези неща не беше повече от 35 долара седмично.

Разходите, които изоставих:

- Развлечения: кино, барове и ресторанти, готова храна, кафенета, ваканционни пътувания и всякакви вкусотии от супермаркета.

- Разходи за фитнес.

- Нови дрехи.

- Транспортни разходи – билети за автобус, метро, таксита и всичко останало.

Пълният текст можете да видите в Обекти.бг.

Коментари
Последни видеа