Научете детето да си мие зъбите с игри

Струва ви се, че знаете всичко, но повярвайте, има какво още да научите

27 май 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Повечето проблеми със зъбите са свързани с нередовна или недостатъчна хигиена. Ето защо е важно от ранно детство родителите да създадат и развият навик у хлапето да си мие зъбите и то правилно.

Как и кога започва миенето

Трябва да започнете да миете зъбите на мъника от момента, в който се появи първото зъбче. За тази цел можете да използвате марля. Вероятно си мислите, че ако първият зъб е поникнал на 4 месеца, а бебето е на кърмата или на адаптирано мляко, няма смисъл да миете този единствен зъб. Това не е така. Има смисъл и се налага.
Не забравяйте, първо, че както кърмата, така и адаптираното мляко съдържат захари, които в една или друга степен увреждат зъбния емайл (особено адаптираното мляко).
Второ – миенето е важно, за да изградите стабилен навик.
Ако започнете да ги миете, веднага след като зъбчетата се появят, до 2-годишна възраст детето ще смята тази процедура за неразделна част от деня си.

Първата четка и паста

- До една година можете да използвате силиконов накрайник.

- Когато поникнат 12 зъба, можете да започнете да използвате четка за зъби с изкуствен косъм. Децата обичат да я хапят.

- По-добре е да не използвате паста за зъби до 2 години.

- След като навърши 2 години, можете да отидете и да купите четка за зъби, но заедно с детето. Предложете му само да я избере. Нека да избере тази, която му харесва най-много. Превърнете пътуването до магазина във вълнуващо събитие, така че хлапето да запомни този ден. Така четката за зъби ще е свързана с положителни емоции.

Как да научим детето да си мие зъбите самостоятелно

Снимка: Guliver / Getty

Първото и основно правило е търпение и положителна нагласа!
Повярвайте, че всичко със сигурност ще ви се получи и го правете всеки ден.
1. Опитайте се да миете зъбите си заедно с детето си. Хлапетата обичат да подражават на възрастните. Ако то вижда мама и татко да си мият зъбите всеки ден, рано или късно ще поиска да се присъедини към вас.

2. Никога не заставяйте детето насила да се мие. Това може да го обезкуражи за дълго да посяга към четката за зъби. Не му се карайте, не му викайте, нито му казвайте, че е лошо. На 2 години измиването на зъбите не е лесна задача.

3. Купете няколко четки за зъби. Изборът на определена четка всеки ден може да бъде забавна игра. Някои деца имат седем различни цвята четки за всеки ден от седмицата.

4. Може би на детето просто му е скучно да стои две-три минути на едно място и монотонно да си търка зъбите? Пуснете забавна песен, която вашето мъниче харесва и, която трае приблизително толкава.

5. Включете и играчките. Можете първо да измиете зъбите на зайчето или на мечето. Играчките могат да помогнат на детето с желание да си измие зъбите. Нека то им покаже, първо върху себе си, как трябва да го правят и то правилно.

6. Измислете приказка за зли микроби или чудовища, които отварят кариеси и за добрата „приказна“ четка. Можете да помолите детето да нарисува тази приказка. Прочетете му  „Чук и Пук“ , гледайте заедно забавни анимации. Направете миенето на зъбите забавно и приятно.

Контрол

Не забравяйте, че дори и най-старателните хлапета не винаги могат да почистят добре зъбите, просто, защото са малки и нямат тези умения.
Контролирайте качеството на миене и ако е необходимо, вие ги измийте, без да акцентирате на факта, че то не се е справило или е направило нещо грешно. С течение на времето няма да се налага да помагате. 
Опитайте се да предлагате на детето по-малко бързи въглехидрати и повече пресни зеленчуци и плодове.
И не забравяйте да се усмихвате по-често!

По материали на mamsila.ru, Мона Василева

Коментари
Последни видеа