Новите родители припомнят...

Какво се случи през седмицата

06 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

В традиционния ни неделен обзор ви припомняме какво ни мина през главата, погледа и сайта в една седмица започнала с последния ден от месеца и с един час назад, минала през страхотиите и лакомствата на Хелоуин, поздравила ни с Деня на будителите и продължила смело нататък през ноември.

Кърменето беше едно от нещата, на които обърнахме внимание и през последните седем дни. Разказахме ви какви са вашите права, ако кърмите, а трябва да се върнете на работа; споделихме откритието на испански учени, че кърмата пази бебето от наднормено тегло; и се учудихме на амбициозния проект да се създаде изкуствен заместител на кърмата, който да се приближава максимално до естествената заради включените човешки бактерии.  


Снимка: Guliver / iStock

За пореден път се потвърди, че храненето е важно не само за физическото благосъстояние на човек, но и за духа му. В случая, учени от Русия са открили каква е връзката между храненето и емоционалната интелигентност на детето, която по-късно му помага в живота.

За бъдещото развитие на детето разказват и жестовете му още като бебе, но най-добро влияние оказват думите на родителите.

Понякога можем да помогнем на децата да се научат да печелят и губят, друг път не ни се получава съвсем, но по-важно ни се струва да ревизираме грешните фрази, с които възпитаваме, затова ви споделихме и за тях. Погледнахме към родителските срещи без страх и досада с 3 въпроса, които можем да си зададем преди, по време и след срещата. Ива Екимова пък ни разказа за нейните преживявания като родител.


Снимка: Guliver / iStock

Извадихме няколко съвета от практиката как детето да не се бои от стоматолога; разказахме подробно как да разпознаем дислексията; оставихме си едно наум за подрастващите и влиянието на видеоигрите върху тяхната психика.

Смартфоните пък влияят на бременните, и то не положително. Това обаче не е едно от притесненията, които имат повечето бременни жени и за които също ви споделихме през изминалата седмица.


Снимка: Guliver / iStock

Разбрахме още, че има гени, които определят броя на децата в семейството; че 2-годишните момиченца са по-самостоятелни от момченцата на същата възраст; и че докосването на любимия успокоява болката (за това не сме се и съмнявали).

Гледахме трейлъра на филма на UNICEF „Началото на живота”, чиято премиера предстои на 19 ноември; видяхме и един куп свръхсимпатични и отговорни български бащи, присъствали на раждането децата си във видеото „Бащата днес”; и попаднахме на една вдъхновяваща канадска кампания за хората със синдром на Даун.

 

Коментари
Последни видеа