Принц Хари: Дълбоко съм опечален, че се стигна дотук

За първи път коментира публично отказа от кралските си задължения

20 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / Getty 

Британският принц Хари изрази голямата си тъга от начина, по който той и съпругата му Меган трябва да се откажат от кралските си титли като част от раздялата с кралица Елизабет II, съобщават световните агенции.

Семейството искаше да води по-спокоен живот, без да приковава постоянно вниманието на средствата за масова информация. Двамата с Меган пожелаха да излязат от фокуса на обществения интерес, да се откажат от финансиране за сметка на британските данакоплатци и самостоятелно да се грижат и да покриват личните си нужди.

На 18 януари последва официално съобщение от Бъкингамския дворец по повод новия статус на Хари и Меган. Съобщението гласеше, че те няма да носят титлите „кралски височества“ и вече няма официално да представляват кралица Елизабет II.

А на 19 януари, в реч пред благотворителната организация Sentebale, за първи път Хари коментира случилото се.

Снимка: Guliver / Getty 

"Дълбоко съм опечален, че се стигна до това", каза той.

"Надеждата ни беше да продължим да служим на кралицата, на хората и на моите военни организации, но без обществено финансиране. За съжаление, това не беше възможно", заяви принцът.

Споразумението лишава Хари и Меган от обществено финансиране и ще се наложи те да върнат 2,4 милиона паунда (3,1 милиона долара) от парите на данъкоплатците, изразходвани за реновирането на дома им Frogmore Cottage в близост до замъка Уиндзор.

Хари също беше принуден да се откаже от военните титли, с които беше награден, след като служи два пъти в Афганистан с британската армия.

Принцът каза, че изпитва "изключително уважение" към кралица Елизабет II.

"За нас беше привилегия да ви служим и ние ще продължим да ви служим.", заяви той.

"Винаги ще изпитвам най-голямо уважение към баба ми, моя главнокомандващ. Невероятно благодарен съм на нея и на останалото семейство за подкрепата, която оказаха на Меган и мен през последните няколко месеца", добави принц Хари.

Двамата с Меган ще прекарат известно време в Канада, преди да решат дали да се преместят в САЩ, или друга държава.

„Благодаря, че ми дадохте смелостта да направя тази следваща стъпка“, каза принц Хари.

 

 

Коментари
Последни видеа