Противоположностите НЕ се привличат

Категорични доказателства

29 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Теорията, че противоположностите се привличат, е мит - това твърдят учени, след като установиха, че хората биват привличани само от себеподобни, с които споделят еднакви възгледи и ценности.

Изследването, определено като голяма промяна в разбиранията за връзките, открива, че хората с подобен мироглед се привличат и странят от тези, които не споделят техните вярвания.

Непознати, които се надяват да се сближат, е по-добре да се придържат към това, с което си приличат с другия, отколкото да се опитват да впечатлят човека с качества, които ги правят уникални, твърдят изследователите.

„Представете си непознати, които подхващат разговор в самолета или пък двойка на сляпа среща“, казва Анджела Банс, професор по психология в Уелизли Колидж.

„Още от първия момент на неудобни закачки огромна роля за бъдещите отношения играе това колко двама души си приличат. Ще установят ли контакт? Или ще се разминат? Тези най-ранни разпознавания на приликите са съществени за подобно решение.

Мнението ни е, че избирането на хора, подобни на нас, като партньори за връзка е изключително често срещано; толкова често срещано и толкова обхващащо различни нива от отношенията, че би могло да се опише като психологическо условие.“

Колко е важна приликата, за да се заформи връзка?

За да разберат това, учените от Уелизли и Канзаския университет са стигнали до 1500 най-различни двойки, включително романтични партньори, приятели и познати, и са ги помолили да попълнят въпросник за техните ценности, предразсъдъци, поведение и лични черти.

После информацията била сравнена, за да се види колко подобни или различни са хората във всяка двойка и дали тези в по-дълги връзки имат повече общо.

Оказало се, че всички двойки споделят едни и същи житейски възгледи, дори да се срещнали съвсем скоро.

„Хората си приличаха страшно много по почти всички показатели, които измерихме, и най-вече за нещата, които значат най-много за тях като личности“, добавя проф. Банс.

Втори експеримент

Изследвани били двойки, които току-що са се срещнали в аудиторията в колежа, първо в мига на срещата и после - малко по-късно. Всъщност, нямало никаква промяна в схващанията, което предполагало, че ако двойките влязат във връзка с надеждата да променят вижданията на другия, вероятността това да проработи не би била особено голяма.

Проф. Банс добавя: „Макар че идеята, че партньорите си влияят един на друг, е водеща в изследванията на връзките, ние открихме голяма област, в която приятелите показват съвсем малка промяна – характер, манталитет и ценности и избор на социално-валидни поведения.

Нека сме наясно – не казваме, че хората не си влияят, когато имат отношения помежду си, но за такова влияние има съвсем малко място, ако партньорите си приличат в началото на връзката. Всичко, което нарушава хармонията в отношенията – като например разминаванията в манталитет, ценности или предпочитания, които са важни – има голяма вероятност да си остане.

Промяната е трудна и малко вероятна; много по-лесно е да си избереш човек, който подхожда на нуждите и целите ти от самото начало.“

Търсенето на себеподобни за приятелство обаче може да доведе до липса на срещи с други идеи, ценности и перспективи, предупреждават учените.

Крис Крандал, професор по психология в Канзаския университет, добавя: „Човек се опитва да си създаде социален свят, в който се чувства комфортно, където е успял, където е заобиколен с хора, на които има доверие и с които може да си сътрудничи, за да постигне целите си.

За да се създаде това, сходството е много необходимо и хората обикновено биват привличани именно от него през по-голямата част от времето. Но да се разбираш с хора, които не са като теб, е истински важно. Приятелите са, за да ти създават комфорт, за да си почиваш, за да не се напрягаш – и това са хубави неща. Но не може да имаш само такива нужди. Освен тях човек има нужда и от нови идеи и от хора, които да го връщат в пътя, когато кривне.“

Източник: Telegraph

Коментари
Последни видеа