Учените съветват как правилно да възпитаваме децата

Със строгост или приятелски – кое е вярното?

21 юли 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Американски учени се опитаха да посъветват родителите как да отгледат мъдро и щастливо дете, пише news.rambler.ru. До днес битуват две полюсни схващания по темата и едно – по средата. В единия случай се предполага, че децата се възпитават по-добре, ако има ясни правила и сме строги с тях. Според другата школа трябва да бъдем приятели с малчуганите, така те ще ни споделят всичко и ще живеем задружно, мирно и кротко. По средата е мнението, че при възпитанието на детето “в едната ръка трябва да държим пръчката, а в другата – салама“, или с други думи, да се отнасяме с него според ситуацията.

Сега стана ясно, че дете, възпитано с авторитарния метод, преди всичко става кариерист, като проявява в общуването си с другите жестоки страни от характера си.

По мнението на учените този метод се явява най-деструктивният, тъй като не предполага никакви обяснения. На детето просто се казва какво се изисква, а за всяко отклонение от правилата следва наказание.

Учените смятат, че най-добрият метод на възпитание е този, който се основава не само на разумни обяснения за причините на едни или други действия, но и на любов. Само ако постоянно общуваме с детето, без да го заплашваме, може да отгледаме мъдър и всестранно развит човек.

Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа