Ваканция без родителите

8 съвета от психолог, за да са спокойни и родителите, и децата

08 юни 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Ваканцията наближава, а с нея и примамливите оферти за децата. Ваканция – без мама и татко: летен лагер, поход, зелено училище, на вила със съученици... Тези опции винаги поставят въпроси пред родителите. Възрастта няма значение – за шестнадесетгодишно те се притесняват не по-малко, отколкото за деветгодишно си дете. Може би дори повече.
На най-важните въпроси, отговаря Людмила Петрановская, педагогически психолог, специалист по семейни отношения.

1. Кога може да го пуснем само?

Дори детето да е достатъчно голямо, трябва да се ръководите не от възрастта, а от характера му. Някои на шестнадесет години са абсолютно самостоятелни и са в състояние да намерят изход от почти всяка ситуация. Други на същата възраст са все още деца и се нуждаят от надежден контрол на възрастни. Никой, по-добре от родителя, не може да определи доколко детето е зряло и подготвено.

Ето някои признаци, че то е готово :
- Може да кажа „не“.
- Знае как да контролира желанията си.
- Не е напълно психологически зависимо от връстниците си.
- Не е склонно да губи самообладание и може и да контролира ситуацията.
- Наясно е е с реалността и не живее само във вътрешния си свят

2. Инструктаж

Преди да пуснете детето си, трябва да се уверите, че то разполага с цялата необходима информация в случай на сложна ситуация. Например: какво да направи, ако някой му досажда! Ако му предлага да пие и т.н.
Преди да дадете разрешение за самостоятелна ваканция, е необходимо да направите нещо като инструктаж. Обмислете заедно всички възможни ситуации и изхода от тях, така че детето да има готови решения в главата си.

3. Колко често да се чувате

Обикновено аз се уговарям с децата за времето на разговора – предпочитам да е вечер. Вечер родителите обикновено са доста тревожни и, за да могат да си легнат спокойно, децата трябва да знаят: задължително е да се обадят на мама и татко най-късно до 23 часа, да докладват, че всичко е наред, всички са здрави и здрави и им кажат как е преминал денят. Това е не само информативна комуникация, но и необходим контакт.
Това трябва да е правило за всяко хлапе. Ако въпреки споразумението и то не се е обадило, вие трябва да потърсите някой от неговите приятели или възрастни (например треньора) и да помолите да му напомнят, че трябва да се свърже с вас.

4. Преди детския лагер на малкия ученик „тренира“ раздяла

Обикновено малките ученици не се изпращат без родители на дълга ваканция. За тях е твърде мъчително да останат примерно месец без мама и татко. „Тренировъчните“ раздели им помагат да се подготвят за по-дълго пътуване - за два или три дни детето може да бъде изпратено например при роднини. Така то ще „тренира“ раздялата и по-леко ще се адаптира.

Снимка: Guliver / Getty

5. На половин час път 

Когато изпращате по-малък ученик в детски лагер, е препоръчително да уредите всичко, така че да можете да го посещавате по всяко време. Започнахме да изпращаме дъщеря си в лагера, след като завърши втори клас и избрахме такъв, който е на 2 часа път от дома ни. След четвърти клас тя отиде на лагер край морето, ние също отидохме, като отседнахме в хотел наблизо.
До 10-11 години детето е все още малко и е по-добре да държите ситуацията под контрол.

6. Ако искате да посетите детето си "извън плана"?

Защо да не се отбиете, ако живеете наблизо и имате двадесет минути свобода? Малкото дете ще бъде щастливо.
Друго въпрос е, че на тийнейджъра това може да не се хареса много. Въпреки че юношите също се радват за малко да видят мама и татко. Вие няма да го отделите от интересните занимания, просто ще разберете как се справя и ще му донесете нещо вкусно.

7. Трябва ли да криете вълнението си?

Ако родител изпрати детето някъде далеч, особено за първи път, нормално е то да се притеснява (става дума, разбира се, не за паническо състояние). И изобщо не е необходимо да криете вълнението. Нека хлапето види преживяванията и да разбере, че за възрастните пътуването му също е известно изпитание и отговорност.

8. Какво още трябва да имате предвид

Ако детето е малко:

- Необходимо е да му кажете в какви ситуации, незабавно трябва да се обади на родителите си.

- Какво да направи, ако му блокира телефона.

- Какво да направи, ако изгуби зарядно устройство се загуби. Защото то може да загуби телефона, зарядното, да се разстрои, да плаче, но да не предприеме нищо.
За всички случаи той трябва да има план за действие.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.