Защо раздялата е гадно нещо

Какво можем да направим по въпроса - семеен терапевт обяснява

22 Ноември 2017 г.
Защо раздялата е гадно нещо

Снимка: Guliver / iStock

Любовта е най-прекрасното нещо на света... докато не приключи. Когато приключи, спираме да функционираме нормално.

Губим мотивация, предизвикателствата ни се струават непосилни и се чувстваме така, сякаш не можем да обичаме отново. Няколко изследвания разкриват защо разделите са нещо толкова гадно – и какво можем да направим по въпроса.

Няма голямо значение дори кой е приключил връзката – хората преживяваме доста сходни неща, когато става дума за загуба, незавизисмо от перспективата. Някои раздели ни удрят по-силно от другите, но изследванията показват, че при всички случаи мозъкът ни реагира по специфичен и сходен начин, разясняват колегите от Обекти.бг и привеждат примери от LifeHacker от различни проучвания върху емоционалната болка от раздялата, както и съветги от психолога и семеен терапевт Роджър Гил.

Ние сме програмирани да се боим от отхвърляне

Никой не обича да бъде отхвърлен – не само защото боли. В далечното минало отхвърлянето е означавало сигурна смърт. Ако племето те изгони, трябва да оцеляваш сам. Малцина са оцелели.

Днес социалното отхвърляне не се равнява на смъртна присъда, но въпреки това изпитваме осезаема физическата реакция. Случайно или не, тя засяга тъкмо сърцето.

Експеримент, в който е симулирано отхвърляне от непознати, показва, че то предизвиква реакция от страна на парасимпатиковата нервна система. Тя контролира функциите, които не са под съзнателен контрол, сред които сексуалната възбуда, храносмилането и регулирането на вътрешните органи, включително и сърцето.

Когато участниците в изследването са се почувствали отхвърлени, техният сърдечен ритъм се забавял, а когато отхвърлянето било неочаквано, се възвръщал към нормалното много по-бавно.

Какво можем да направим:

Склонни сме да преувеличаваме вредите, които отхвърлянето действително ни носи. Краят на връзката е важен, но той засяга само една част от живота ни. Въпреки това имаме тенденция да преувеличаваме, защото независимо от ситуацията, усещаме отхвърлянето и на физическо ниво. 

За да се съвземем: Първо трябва да проведем „емоционално сортиране” – да видим кои са нашите емоционални опори и начините, по които можем да се разсеем, докато успеем да възприемем шока и загубата.

Междувременно е нормално да пострадаме, като споделяме на приятели и близки, плачем и т.н. Важно е само да избягваме нездравословните притъпяващи компенсации като препиване, безразборен секс и безогледно харчене. 

Именно физическата реакция кара много хора да се впускат в подобни компенсаторни действия, за да избегнат това, което чувстват.
Дори да не може да контролирате чувствата си, може да контролирате това как реагирате на тях. Напомняйте си, че част от това, което чувствате, се случва автоматично и направете усилие да се отнесете отговорно.

Пристрастени сме към любовта и към ползите от връзката

Когато обичате някого, вие го правите част от всеки ваш ден. Мислите за него, помага ви да правите различни неща, решавате заедно проблемите си, той просто съществува заедно с вас. Когато всичко това изчезне, се чувствате изгубени – защото действително сте изгубили нещо.

Например, ако бившият ви партньор е миел съдовете, това задължение ще ви е много по-неприятно заради болкат от загубата. Ще ви се струва, че не можете да се справите с определени задачи, които е вършила половинката ви.

Това може да ви накара да се чувствате некадърни и безполезни, защото освен болката от загубата на човека, когото обичате, не може да се справите с ежедневни задачи, които не са били проблем за вас в миналото.

Отхвърлянето от романтичния партньор засяга същите центрове в мозъка, каквито и наркотичната зависимост, показват изследвания.

Това обяснява защо чувствата и действията, свързани с отхвърлянето от любимите хора, са толкова трудни за контролиране и водят до срещащите се във всички култури висок процент случаи на следене, убийства, самоубийства и клинична депресия, свързани с любовното отхвърляне.

Какво можем да направим:


Ако се опитвате да преодолеете изгубените ползи от любовта, защото сте пристрастени към тях, как да продължите напред? Зависи от природата на това, което трябва да правите в отсъствието на бившия си.

Ако говорим за домашни задължения и финансови отговорности, няма лесен начин да си върнете навика отново да поемете отговорност.

Ако задачите ви носят болка, позволете си да плачете и да се гневите. Потърсете помощ от приятелите си. Променете рамката като си кажете, че новите отговорности са част от възвръщането на вашата независимост и част от процеса на лечение.

Колкото повече се провалят връзките ни, толкова повече очакваме това да се повтори

Може да гледате на една връзка като на провал, само защото е приключила, дори да сте преживели много щастливи години заедно, преди нещата да започнат да се влошават. Трудно ни е да приемем, че сме постигнали какъвто и да било успех, ако нещата са приключили зле. И още по-зле е, че във всяко отношение, колкото повече „се проваляме”, толкова по-малко вярваме, че ще успеем. Предизвикателствата изглеждат все по-трудно преодолими. Това важи и в любовта. Това може да доведе до порочен кръг, в който да продължим да се проваляме, само защото мислим, че шансовете ни са малки.

Какво можем да направим:

Роджър разглежда проблема като възможност за самоусъвършенстване. Когато са налице много разстроени връзки, често карам клиентите си да изследват общите моменти между различните връзки. Това обикновено стига до онова, което е общо за всяка една от връките им – самите тях. Което кара човека да започне да работи върху това да стане „точния човек” за следващата си връзка, вместо да се опитва да намери „точния човек”.

"Защо ли? Защото обикновено собствените им проблеми са довели до това да изберат неподходящи партньори и да се ангажират в нездравословни връзки. Един партньор ви е изневерявал? Негов проблем.

Много партньори са ви изневерявали? Може би правите нещо, което ви води при такива хора.” Когато активно работят върху собствените си проблеми, хората добиват качества и умения, които ще ги направят по-привлекателни за емоционално зрели ухажори.

Снимка: Guliver / iStock

Самоусъвършенстването е първата стъпка.

То създава основата, за да продължите напред, но трябва да положите усилия, за да повярвате, че отново ще откриете любовта. Трябва да се убедите, че може да имате здравословна връзка. Защото самите вие сте по-здрави. И защото имате по-добра представа какви са предупредителните сигнали за една връзка, която ще ви навреди. Казано метафорично, след като сте по-добър танцьор, не бива да се страхувате да излезете на дансинга.

Изграждането на увереност изисква много труд. И няма да се случи за няколко дни. Обградете се с добри хора, които държат на вас и няма да забравят, че вие сте важни. Позволете им да ви подкрепят.

В началото може да се чувствате смазани и ужасно несъвършени, но вие сте били същите и в по-щастливите времена. Тъгата само посочва проблем, който не сте забелязали по-рано. По някакъв начин тя позволява да видите и да поправите проблемите.

Винаги ще бъдем свързани с миналото си. Как да продължим напред?

Винаги ще вървим към бъдещето, така тече времето, но никога не можем да забравим миналото.  В началото това ни затруднява да продължим напред, но в бъдеще може да се превърне в източник на сила и увереност. Да се справиш с провалите може да бъде истински източник на сила.

Миналото се прилепва към нас по много начини, когато влезем в нова връзка. Мислим за предишните си грешки и се опитваме да избегнем трудностите, които са ни причинили, с новата си любов. Но докато миналото може да ни донесе полезни уроци, то може и да ни парализира. 

Преди да се ангажирате в нови връзки, психологът съветва да прецените дали успешно сте излезли от последната. Ако имаме негативни странични ефекти от предишна връзка, по-добре да изчакаме преди да се впуснем в нова. Ако държим все пак да излизаме с някого, добре е да му покажем, че имаме нужда от време, преди да си позволим да вложим всичко в новата връзка, преди да си позволим да се отворим и да достигнем нивото на емоционална ранимост, от която се нуждае една връзка.

Когато сте готови да продължите напред, трябва да обърнете внимание на това как ви влияе миналото. Може в някои отношения поведението на новия ви партньор да наподобява това на бившия, но причината да е съвсем различна.

Например ако бившият ви е оставял чиниите в мивката да се трупат като пасивно-агресивен начин да ви покаже, че не помагате в домакинските задължения, сегашният може да го прави просто от мързел. Ако започнете да правите паралели, проведете разговор. Обяснете какво е правило предишното ви гадже и попитайте настоящия си любим за неговата мотивация, за да не правите погрешни предположения.

Колкото и да се опитваме да го преодолеем, раздялата винаги боли, но можем да насочим усилията си да преодолеем болката. Помнете, че сме програмирани да изпитваме болка, изгубената любов идва заедно с ежедневни загуби и колкото повече имаме нужда да продължим напред, толкова по-трудно ни изглежда. Всички преживяваме тези проблеми. Ако помните, че всеки от нас се изправя пред същите предизвикателства в даден момент, знаете, че не сте сами.

Източник: lifehacker.com

Да поговорим

Колко време е нужно да преодолеем раздялата

Да поговорим

Млад педагог с поглед към родителските отношения след раздялата

С татко

Брад Пит за раздялата с Анджелина

Здраве

Мозъчната химия на раздялата

Още от Заедно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Шон Конъри за привилегиите

Снимка: Guliver / iStock

5 грешки, които взривяват брака

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Всяка тайна има срок

Има начини да разберете кога партньорът ви казва истината.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали съпругът ви лъже

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Една проста истина за чудесата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е не само да подкрепяме децата, а и да им подомгнем да се развиват.

Снимка: Shutterstock

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Новите преживелици на Бъгс Бъни ще се харесат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoon Network

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена обърнати с гръб един кам друг. Илюстрация: Shutterstock

Мнение на специалиста

Защо любовта не върви

3 основни грешки, заради които мъжете и жените най-често се разделят

Дете, което плаче. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

„Не плачи“ и други кухи фрази, с които не трябва успокоявате детето

Как е правилно да утешим плачещото и уплашено хлапе, съветва психолог

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо бебета, родени през март, са специални

6 научни факта го потвърждават

Мартеници с плетка на балгарска шевица. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Малък Сечко си отиде, дойде Баба Марта

Традицията да се зачичим с мартеница идва от древността

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Етапите, през които минават най-малките, и как да ги насърчим да преодолеят страховете си

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности