Жените предпочитат мъже в червено

Заради асоциацията на този цвят с властта и могъществото

26 май 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хм. Дори да ни се иска да поспорим, нека видим до какъв извод са стигнали учени от университета в Рочестър. Те твърдят, че мъжете, облечени в червено, са толкова секси и съблазнителни, колкото и жените, които носят тоалети в този цвят.

Според тях дори само една обикновена червена вратовръзка или даже розова риза правят мъжа няколко пъти по-привлекателен и желан за дамите. А най-интересното е, че нежният пол дори не осъзнава това, разказва Обекти.бг.

Магическата сила на черешовия цвят е в това, че кара господата да изглеждат по-силни и могъщи, смята главният автор на изследването - психологът Андрю Елиът.

"Открихме, че жените възприемат мъжете в червено като индивиди с по-висок статус, които е по-вероятно да печелят повече от останалите и да се издигнат по-бързо по социалната стълбица. Точно аурата на високото положение в обществото създава привличането", обяснява той.

Защо червеното е сигнал за висок статус? Според авторите, причината е както културна, така и биологична. Навсякъде по света червеното е исторически елемент в облеклото и регалиите на богатите и могъщите.

В древен Китай, Япония и Африка яркият цвят символизира просперитет и издигащо се положение в обществото, а най-могъщите древни римляни буквално са били наричани "носещите червено". Дори днес, отбелязват авторите, бизнесмените често слагат червена вратовръзка, за да демонстрират самоувереността си. Звездите пък традиционно се свързват с "червения килим".

Освен тази културна асоциация между червеното и властта, авторите сочат и към корените на човешкото поведение. При приматите червеното е знак за мъжко надмощие и се изразява най-ярко в окраската на някои алфа мъжкари от видове като павианите и мандрилите. Именно те са и най-предпочитани от дамите, защото им осигуряват храна и сигурност.

"Когато жените видят червено, то отключва нещо много дълбоко в тях, което вероятно има биологични корени", твърди Елиът. "Често казваме, че мъжете се държат като животни - тоест, показват примитивна сексуалност. Изглежда, че жените също се държат като животни, когато мернат цвета на кръвта."

Коментари
Последни видеа