Манията по еко храни маскира екстремни диети

Тийнейджърите следват съветите на блогърите

Снимка: Shutterstock

Широко рекламираните био и еко диети, които се популяризират в социалните мрежи, тласкат тийнейджърите към хранителни разстройства.

Много по-приемливо е да кажете: „Аз не ям глутен“, вместо: „Не искам да изям тази торта“ .

Еко и био диети

„Всички тези био и еко варианти на диети се рекламират широко от блогъри, които нямат медицинско образование, и са начин да се прикрият хранителни разстройства, които имат дълготрайни последици“, пише The Independent.

Много блогъри в Инстаграм, които имат влияние върху тийнейджърите, на практика популяризират орторексията - определена от науката като мания по здравословни храни.

Здравословно ли е

„Социалните мрежи са леснодостъпен начин да получите некомпетентен съвет за „алтернатива“ на храните от супермаркетите. Те учат младите момичета как да прикриват пристрастеността си към диетите зад нови етикети като „здравословна“ или „чиста“ храна“, обяснява Фиона Хънтър, специалист по хранене пред изданието.

Проблемът е сериозен, защото ограничаването и изключването на определени храни от менюто на подрастващите има късни последици.

Една на всеки 2 жени около 50-те във Великобритания развива остеопороза или болестно изтъняване на костите. И това се дължи на храненето и на липсата на достатъчно калций в храна в тийнейджърска възраст и преди да навърши 20 г.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа