Всяко четвърто момиче-тийнейджър страда от депресия

Не намира баланс между училище, семейство и интернет

Снимка: Shutterstock

Шокиращи резултати от ново изследване показват, че младите хора не могат да намерят правилния баланс между училището, семейството и интернет, в който прекарват значителна част от времето си. Почти всяко четвърто момиче в тийнейджърска възраст страда от депресия, тъй като не издържа на всекидневното напрежение, показва изследване на Университетския колеж в Лондон и на Университета в Ливърпул.

24% от момичетата на възраст 14 г. и 9% от момчетата в същата възрастова група се оказват в състояние на депресия, пише news.rambler.ru. Тези резултати са получени след проучване измежду 10 000 деца, родени през 2000-2001 г. С тях е беседвано на възраст 3, 5, 7, 11 и 14 години. Родителите им също споделили за психическото състояние на децата и общото им поведение. 14-годишните отговорили на въпроси за състоянието на своята психика, на чиято основа психолозите могли да диагностицират депресия. Изследването показало, че в детството си момчетата и момичетата се сблъскват с еднакви като ниво емоционални проблеми. Но когато влязат в пуберитета момичетата по-често изпитват сериозни проблеми с психиката си и се разболяват от депресия. По-тревожен е факта, че родителите по-добре разпознават депресията сред момчетата, отколкото сред момичетата, а изследването показва, че тя се наблюдава във втората група много по-често.

От проучването става ясно и, че децата от богати семейства значително по-рядко се срещат с депресията, отколкото по-бедните им връстници. Момчетата от всички възрасти имат по-големи проблеми с поведението, отколкото момичетата.

Авторите на изследването подчертават, че не са очаквали в такава степен депресията да е разпространена сред момичетата в тийнейджърска възраст, те призовават психолози и психиатри да вземат мерки, за да се реши този проблем.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа