Майките се притесняват да говорят за следродилната депресия

Страхуват се, че близките им няма да ги разберат

Снимка: Shutterstock

Много жени предпочитат да крият следродилната си депресия, поради опасения да не изглеждат в очите на другите като лоши майки - това показва изследване, проведено от специалисти от няколко лондонски унивеситета.

В същото време, медицинските лица, които се грижат за майката и новороденото, в повечето случаи са съсредоточени върху здравословното състояние на бебето, а психологичните характеристики на майката към момента или не се забелязват, или остават на втори план.

Експерти са анализирали данни от 24 изследвания на следродилна депресия у жените. Направените изводи говорят за това, че проблемите с тежкото състояние на психиката след раждане продължават да бъдат свръхактуални сред младите майки.

Учените констатират, че жените, които се нуждаят от лечение и подкрепа, не се обръщат по този повод към лекар или който и да било друг. Защото си мислят, че така ще изглеждат лоши майки.

Медиците, които са се държали непрофесионално с майката по време на бременността ѝ, също потискат жената да говори за преживяванията си, заявяват авторите на проекта.

По думите на изследователите, от следродилна депресия, която продължава след първата година на бебето, страда всяка десета жена. Много родилки отчитат емоционални кризи или тревожност през първите две седмици след раждането, но това е обща аномалия. 

Опасността от последствията на следродилната депресия може да заподозрете, ако тези емоционални кризи продължават много над този срок. Признаците са: непрекъснато лошо настроение, умора, загуба на интерес към живота, мании и трудности в общуването с детето, изброяват изследователите.

Текст: medikforum.ru, превод Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Слънце

30 ноември 2021 г.