Вредно е да се покрива бебешката количка

Сенниците могат да бъдат опасни за малкото

Снимка: Shutterstock

Детската количка не трябва да се покрива със сенник или дори с тензух, защото това може да доведе до претопляне, твърдят учени и заявяват, че покривалото може да причини дори Синдрома на ранната детска смърт, пише The Daily Mail.

Какви проблеми може да има

Сванте Норген, педиатър от детската болница „Астрид Линдгрен“ в Стокхолм, и негови колеги стигнали до извода, че дори тънък слой тъкан, която покрива количката на бебето, намалява циркулацията на въздух и увеличава драстично топлината.

Изследването показало също, че в покрита детска количка, която била оставена на слъце, станало с 15 градуса по-топло, отколкото в непокрита количка.

Защо се случва това

Това се случва заради разпределението на топлия въздух в закрито пространство. Д-р Норген обяснява, че бебе, подложено на такава жега и задух, може да си помисли, че се е върнало в утробата на майката и да спре да диша. Синдромът на ранната детска смърт също може да бъде предизвикан от претопляне, а избягването на температурен стрес е превантивна мярка срещу него.

Затова лекарите препоръчват родителите да оставят непокрито лицето на спящото в количка бебе, за да го предпазят от прегряване. А вечната препоръка гласи да не извеждате бебетата до 6 месеца в най-горещите часове на деня.

Коментари
Последни видеа