Сънят на тийнейджърите – какво трябва да знаете

За да се справят с всички задачи през деня, те трябва да спят 9 часа

13 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Имате тийнейджър и срещате затруднения със заспиването му вечер. Случвало ви се е нали?

Вероятно много родители с деца в тази възраст се питат колко часа трябва да е техният сън, за да носи ползи. Ето и отговорът на експертите.

Колко часа трябва да е сънят

Доскоро се смяташе, че 8 часа сън са напълно достатъчни в периода на юношеството. Сега обаче учените добавят още един час и определят като правилна - „дозата“ от 9 часа сън.

Според експертите точно от толкова сън има нужда тийнейджърът, за да успее да се възстанови пълноценно и да има достатъчно енергия през деня. Проблемът е, че родителите са изправени пред синрома „супер бухал“. В този случай децата отлагат все повече момента на заспиването и дори да си легнат, те продължават да се занимават с нещо в леглото (най-често със своя телефон) и реално заспиват в крайно неприемливи часове. А на сутринта трябва да станат за училище и съответно са недоспали, нервни и вече уморени.

Защо е вредно

Учените смятат, че това е изключително лош навик, защото липсата на необходимото количество сън води до краткотрайна загуба на паметта, по-малка способност за концентрация и изразяване, меланхолия, раздразнителност и често дори лоши резултати в училище.

Това не може да се компенсира със следобедна дрямка или да се разчита на възстановяване на загубения сън през почивните дни. Експертите също така препоръчват като идеален час за лягане вечер 22.30 ч. А причината е, че в този момент телесната температура се понижава, предразполагайки организма към заспиване. След 23 часа вече се навлиза в зоната за лишаване от сън.

Как да приложим експертните съвети на практика

Децата често се бунтуват срещу налагането на родителите си, особено когато това се отнася за спане. Но предвид важността на съдбоносните 9 часа сън, добре е да сте максимално безкомпромисни.

Добра практика би могла да бъде да опитате да вечеряте около 19:30-20:00 ч., като по този начин дадете на децата време да се посветят на свои занимания след вечеря, без да закъсняват за лягане.

Когато настъпи часът за лягане напомнете деликатно и после проверете дали тийнейджърът е спазил условието. Но не бъдете твърде агресивни, защото това ще го раздразни и ще започне да прави точно обратното. Мобилният телефон и компютърът задължително трябва да са изключени след 22:30 ч., ако искате да има заспиването наистина успех.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа