22-ра седмица на бременността: То тренира чувства и емоции

Бебето е голямо, колкото глава карфиол

22 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 22-ра седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 22-ра седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на карфиол.

През 22-та седмица от бременността матката ви може би е преминала линията на пъпа. На лицето на бебето ясно се виждат клепачите, миглите и веждите. Оттук нататък мозъкът му ще се увеличава с около 90 грама на месец.

Забелязали ли сте, че често правите грешки и сте склонни лесно да забравяте нещата? Не се притеснявайте, това е напълно нормално. Наричат го „мамин мозък“.

През 22-ра седмица от бременността бебето е с размери приблизително 27,8 см от върха на главата до дупето и средното му тегло е 430 грама.

Сега всичките му кости съдържат костен мозък, способен да произвежда кръвни клетки, а кожата му съхранява тънки слоеве телесни мазнини, необходими за пълното развитие на нервната система. Тъй като бебето складира мазнини под кожата, тя става все по-малко прозрачна и вените му се виждат все по-слабо.

Лимбичната му система е в пълно развитие. Тя отговаря за контролирането на чувствата и емоциите. И позволява на бебето да променя настроението си. То може да се смее, да плаче и дори да се ядоса вътре в матката. Другата голяма промяна е, че в края на тази седмица мускулът на аналния сфинктер на бебето е напълно функционален, което трябва да предотврати преминаването дори на малка частица меконий в околоплодната течност.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 22-ра седмица

Все по-интересен за наблюдение става вътреутробния живот на бебето.

Как тялото ви се променя през 22-ра седмица от бременността

През 22-ра седмица от бременността е нормално да сте качили между 5 и 6 килограма, а талията ви е вече изчезнала. Матката е преминала линията на пъпа и това може да усложни венозното връщане, което води до подуване и тежест в краката и ръцете.

Коремите на бременните имат различни размери и форми, дори когато са в една и съща гестационна седмица. Измерването обаче е показателно за скоростта на растеж на бебето, така че по време на пренаталните посещения коремът ви ще бъде акуратно измерен, за да се провери дали има нормален и здрав размер. Обикновено измерването съответства на седмиците на бременността, с разлика от два сантиметра повече или по-малко. Ако например сте в 22-ра седмица от бременността, коремът ви трябва да е пораснал с 20-24 сантиметра.

В този период може да се случи да започнете да се обърквате лесно, да губите нишката на разговора или фокуса. Това е често срещано състояние, наречено „мамин мозък“. Намаляването на вниманието се дължи, от една страна, на хормоналните промени, а от друга на факта, че сега сте толкова фокусирани върху случващото се вътре във вас, че несъзнателно пренебрегвате всичко останало. Специалистите твърдят, че поради липсата на сън, „мамин мозък продължава, докато бебето навърши първата си година.

Здравословни съвети през тази седмица

През 22-ра седмица от бременността може да облекчите отоците на краката и стъпалата, характерни за края на деня, като стимулирате венозното връщане. Това става като изпънете краката, докато седите, или правите малки кръгови движения със стъпалата си. Може също така да правите разходки по един час на ден с бързо темпо и да поставяте възглавница под краката си по време на сън. Поставянето на краката и ръцете в студена вода с разтворена морска сол също помога да се преодолее усещането за тежест в краката.

За да насърчите кръвообращението и да намалите тези симптоми, трябва да вземете някои малки предпазни мерки дори по време на работа. Например, ставайте и се радвижвайте поне на всеки час, излизайте на разходка на открито по време на почивката си, пийте вода, за да останете хидратирани, яжте малко и често, за да поддържате нивата на енергия под контрол, и ако е възможно минете на гъвкаво работно време, за да не пътувате в час пик.

По време на този етап костите на таза се разширяват, за да направят място за бебето. Разширява се и гръдният кош, за да отвори пространство за белите дробове. От време на време може да почувствате пулсираща и интензивна болка в областта на слабините, която може да пропълзи нагоре. Тази болка, която обикновено отшумява с парацетамол или чрез локално поставяне на нещо горещо, се дължи на разтягането на кръглия лигамент, който е закотвен към матката, зад фалопиевите тръби и яйчниците и който по време на бременност се разтяга много и причинява болка.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа