23-та седмица на бременността: Лицето и телцето му са вече оформени

Бебето е голямо, колкото манго

23 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 23-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 23-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на манго.

23-та седмица от бременността бележи крайъгълен камък в развитието на сетивата на бебето, по-специално по отношение на слуха и баланса.

Косата и веждите му придобиват пигментацията, записана в неговото ДНК и всички системи - храносмилателна, кръвоносна и дихателна, се подготвят да бъдат активирани, след като то напусне матката.

В тази седмица бебето е дълго средно 28,9 см от върха на главата до задните части и тежи около 500 грама.

Движенията му вече са много по-енергични. Толкова много, че ще започнете да усещате ритниците му по безпогрешен начин. В този период бебето поляга, прозява се, подремва. Дори мускулната му координация е вече много по-развита.

Както казахме, слуховите органи са узрели достатъчно, за да изпращат сигнали до мозъка, така че бебето скоро ще започне да реагира на много повече звуци. С течение на времето ще възприема все по-високи звукови честоти. И тъй като нервната му система се развива, бебето е в състояние да се учи и помни от своя опит.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 23-та седмица

Със сигурност ще искате да видите как вашето бебе изглежда в тази седмица.

Как тялото ви се променя през 23-та седмица от бременността

През тази седмица матката ви е около 22 см и се преминава категорично линията на пъпа. Теглото ви трябва да се е увеличило до малко над 4 и половина килограма. Нормално е да усещате дискомфорт и напрежение встрани и в срамната област, дотолкова, че да ги объркате с маточни контракции. Освен това, всичките ви коремни органи се компресират, причинявайки възможен стомашен дискомфорт, като киселини или газове.

Сърдечната ви честота се е увеличила значително, дотолкова, че понякога усещате, че не ви достига въздух. Опитайте да си починете, когато се чувствате по този начин. Ако забележите, че се потите твърде много, пийте вода и най-важното - не се напрягайте.

Емоционалните възходи и падения продължават да са на дневен ред, но в името на вашето здраве и това на вашето бебе, опитайте да контролирате тревожността, стреса и тъгата. Към тези емоции трябва да добавим и майчинския инстинкт, който в този момент от бременността вече може да бъде много развит. Връзката, която сте изградили с вашето бебе, е невероятна и ще се изненадате, че мислите за него много често, а и започвате сериозно да обръщате внимание на всичко, свързано със здравето, храненето, физическата активност и добрите навици.

Инстинктът за защита е естествен, макар при някои жени да се развива по-късно - към края на бременността или когато вече държат бебето си в ръце.

Здравословни съвети през тази седмица

В 23-та седмица спортуването, съвместимо с вашето положение, е много полезно за тонизиране на мускулите и за по-гъвкави стави.

След като проблемите на ранната бременност са вече зад гърба ви, може да се възползвате от факта, че кипите от енергия и да се заемете с малко организационни въпроси: да подредите документите и сметките си, да се отървете от дрехите, които знаете, че повече няма да носите, а и да се видите с приятелите, които не сте виждали от дълго време. Всичко това, разбира се, трябва да се редува с моменти на почивка и релакс.

Възможно е да се чувствате много разсеяни. Това е често срещан страничен ефект по време на бременност, дължащ се на хормона релаксин, който омекотява ставите и измества центъра на тежестта, като понякога ви кара да губите равновесие, но също така и на липсата на баланс и концентрация, типични за бременността. Това означава, че невинаги ще сте в състояние да предвидите или избегнете препятствията.

За да сведете до минимум възможните рискове, по-добре е да носите равни обувки, да избягвате хлъзгави повърхности, да внимавате със стълби и при повдигане на предмети. Също така е по-добре да разчистите коридорите и проходите между мебелите, за да избегнете спъване.

През тази седмица обикновено не се извършват конкретни диагностични тестове, въпреки че може да е подходящото време за измерване на шийката на матката в случай на риск от недоносеност – при многоплодна бременност например или майки, които вече са имали преждевременно раждане. Късата шийка на матката или шийка на матката под 25 мм показва, че има голяма вероятност да родите преждевременно.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа