24-та седмица на бременността: То спи през повечето време

Бебето е голямо, колкото артишок

24 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 24-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 24-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на артишок.

В 24-та седмица от бременността бебето сякаш не спира и за миг, а се движи постоянно вътре в матката. То плува в околоплодната течност, преобръща се, протяга се, прозява се. В действителност обаче прекарва по-голямата част от времето си - около 20 часа на ден, в спокоен сън. А пулсът му, който продължава да е по-бърз от вашия, в такива моменти започва да се забавя.

В тази седмица бебето е около 30 см от върха на главата до задните части и тежи приблизително 600 грама.

Кожата му започва да развива външен защитен слой от клетки, който съдържа кератин и който помага за намаляване на количеството вода, която бебето губи в околоплодната течност. Формите му, все по-закръглени, започват все повече да наподобяват тези на новородено.

Белите му дробове работят по-добре, макар и все още да не са готови за външния свят. Клетките започват да подреждат клоните на белите дробове и да произвеждат повърхностно активно вещество, което помага на дробовете да функционират правилно.

Понякога гръдният му кош се разклаща от леко хълцане, но не е нужно да се притеснявате, защото това е просто физиологична тренировка, за да може да повръща мляко, когато е необходимо, след като се роди.

24-та седмица от бременността се счита за законна възраст за жизнеспособност на плода. Това означава, че оттук нататък бебето е жизнеспособно и, ако се роди преждевременно, лекарите са задължени да прилагат животоспасяващи грижи и лечение в неонатологично отделение за недоносени.

Въпреки това, колкото по-напреднала е бременността при раждането, толкова по-малък е рискът от проблеми, свързани с преждевременно раждане, както и с инфекции.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 24-та седмица

Показваме ви ехографско изображение на бременност в 24-та седмица, за да може да се ориентирате за приблизителния външен вид на бебето.

Как тялото ви се променя през 24-та седмица от бременността

През 24-та седмица от бременността много части от тялото ви, като гърдите, задните части или корема, се подлагат на силно разтягане на тъканите. Ето защо е възможно да се появят неприятните стрии. Това обаче може да бъде предотвратено с контролирана диета, ежедневна гимнастика и специфични кремове.

По време на този етап е възможно да получите някои пристъпи и да започнете да се потите повече. Всичко това се дължи на факта, че носите по-голямо тегло от обикновено и че в тялото ви циркулира повече кръв.

Ако сте бременна през лятото, ще откриете, че това може да е малко неудобно и ще трябва да намерите начини да се освежавате по-често. И обратното, ако бременността ви е през зимата, ще бъдете изненадани, че се чувствате добре и с по-леки дрехи, докато всички останали се разхождат дебело облечени. Важното и в двата случая е да останете хидратирани, както и да миете често и да подсушавате добре някои гънки, като тези, които се образуват в слабините и под гърдите, за да предотвратите раздразнението на съответните зони.

От този момент нататък, ако се чувствате по-уморени, бледи и имате чувство на гадене, вероятно се дължи на анемия - обичаен симптом в този етап от бременността. Нивата на желязо в кръвта се понижават, тъй като броят на червените кръвни клетки, циркулиращи в тялото ви намалява, поради все по-взискателните нужди на бебето, което все повече се нуждае от желязо, за да се развие.

Здравословни съвети през тази седмица

Вие сте в 24-та седмица и може би се чудите какви предпазни мерки трябва да вземете, ако искате да пътувате. Пътуването със самолет, кола, влак, автобус и кораб няма противопоказания. Единственото нещо, което е забранено, е мотоциклетът. Може би някои от тези транспортни средства могат да ви причинят известно гадене и в този случай се налага да избягвате използването им.

Вашият център на тежестта, както вече сте забелязали, се измества постепенно напред с напредването на бременността. Сега вече се намира в корема. Това води до увеличаване на кривината на основата на гръбначния стълб, което заедно с общото наддаване на тегло може да причини болки в гърба.

За да ги успокоите, може да практикувате йога или пилатес, които дават много физически и емоционални ползи, и освен това помагат за по-добро осъзнаване и контрол върху дишането. Освен това ще ви помогнт да правите упражнения за корем и разтягане, както и да избегнете натоварването на гърба.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа