28-та седмица на бременността: Вече разпознава гласа ви

Бебето е голямо, колкото грейпфрут

28 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 28-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 28-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на грейпфрут.

През 28-та седмица от бременността вашето бебе е с размери приблизително 35 сантиметра и тежи малко над килограм.

Мозъчната му повърхност, която досега беше гладка, започва да има бразди.

Косата се удължава и тялото му става по-меко и закръглено, в резултат на увеличаването на мастната тъкан, намираща се под кожата.

Мозъкът му расте с много бързи темпове и предаването на нервните импулси се осигурява от миелин, вещество, което огражда нервите.

Бебето все още е обвито с тънък слой мъх (лануго), покриващ цялата му кожа с изключение на дланите на ръцете, стъпалата на краката и контурите на устните.

Сетивата му са все по-активни. Ще се радвате да разберете, че то вече разпознава гласа ви и реагира на него. По същия начин реагира на музика.

Снимка: Shutterstock 

Бебето на ултразвук през 28-та седмица

В този етап от бременността може да се насладите на незабравими изображения на вашето бебе.

Как тялото ви се променя през 28-та седмица от бременността

В 28-та седмица коремът става все по-голям, а бъбреците ви филтрират допълнителен литър кръв от нормалното и ви освобождават от излишната вода и токсините, увеличавайки нуждата ви от пиене на течности.

Освен това, матката притиска пикочния мехур и тазовото дъно и може да се окаже, че изпитвате желание да пишкате по-често или да получите инконтиненция.

Ако вашият Rh е отрицателен, вероятно ще ви направят „анти-D“ инжекция тази седмица, за да попречат на тялото ви да произвежда антитела срещу кръвните си клетки, ако бебето ви е Rh положително.

С напредването на бременността растежът на матката има тенденция да измести стомаха и червата. Това изместване благоприятства преминаването на стомашните сокове от стомаха към хранопровода. Ето защо е възможно да страдате от повече киселини в този етап от бременността си.

Здравословни съвети през тази седмица

Ако все още не сте се записали на курс за раждане, направете го – може да ви бъде наистина много полезно. Ще ви помогне да разберете какво се случва в периода на дилатация и кои са най-подходящите физически и психически техники за активно участие в различните фази, които предхождат раждането на вашето дете.

Някои курсове са насочени и към бащата на детето и имат за цел да го приобщят и научат да си сътрудничи, както психологически, така и практически, по време на бременността, в момента на раждането и в следродилния период.

Ако все още не сте направили гинекологичен преглед, необходимо е да планирате и това. Вероятно ще ви бъдат назначени и изследвания на кръв и урина.

По материали от Qui mamme

 

Коментари
Последни видеа