29-та седмица на бременността: Ритниците му се открояват!

Бебето е голямо, колкото папая

29 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 29-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 29-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на папая.

В 29-та седмица от бременността коремът ви се издига и се позиционира точно под гръдния кош. Това, заедно с натиска на матката върху ребрата и диафрагмата, причинява известен дискомфорт.

Мозъкът, както и сетивата на вашето бебе, продължават да се развиват и сега вече то е чувствително към светлината, вашия глас и някои звуци, идващи отвън. Вкусовите му рецептори започват да различават някакъв вкус.

В тази седмица бебето е дълго средно 38,6 см от върха на главата до петите и тежи около 1150 килограма.

Ланугото, което до този момент е покривало тялото му, започва да изчезва. Бебето го губи изцяло преди раждането, макар да има случаи на новородени с малко мъх по гърба.

Гънките на пъпната връв, започват да се покриват с желатинова течност, чиято функция е да предотврати притискането на връвта, докато бебето се върти и преобръща.

През този етап мозъкът му продължава да расте и по повърхността му започват да се появяват вълни и гънки, които ще запази през детството и в зряла възраст.

29-та седмица е другият крайъгълен камък в развитието на бебето, тъй като белите му дробове вече са достатъчно зрели, така че в случай на преждевременно раждане и въпреки нуждата от помощ за дишането, шансовете за оцеляване извън матката се увеличават значително.

От тази седмица, бебето започва да се върти и постепенно заема поза, облегнато на шийката на матката.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 29-та седмица

По време на прегледа с ултразвук ще видите колко много е пораснало вашето човече.

Как тялото ви се променя през 29-та седмица от бременността

През 29-та седмица от бременността кръвният ви поток се увеличава десеторно, както и размерът на матката. Следователно е нормално да изпитвате по-голяма умора и болка в краката и гърба.

През третия триместър обикновено се забелязва дискомфорт, като болка в гърба, която е естествен отговор от наддаване на тегло; разхлабване на ставите и ишиас; както и остра болка в основата на гърба, която се простира до крака и се появява, когато седалищният нерв се забие в става в основата на гърба.

През този последен триместър е вероятно да качите около пет килограма. Средно е нормално да наддавате по един килограм на седмица.

От сега нататък вашето бебе трябва да наддава на тегло и да расте, така че се налага да свикнете да виждате как и вашият корем расте прогресивно.

Здравословни съвети през тази седмица

През 29-та седмица от бременността вероятно вече сте изградили свои собствени насоки по отношение на храненето, но е добре да знаете, че експертите препоръчват между пет и седем хранения, заедно със закуските.

В менюто ви трябва да присъстват яйца, сирена, постно месо, риба, бобови растения и пълнозърнести храни, тъй като те най-много допринасят за развитието на бебето.

Някои бременни жени страдат от синдром на нспокойните крака, който се изразява в неудържима нужда да движат непрекъснато краката си, особено когато са в покой. Макар точната причина да не е известна, това се свързва с дисбаланс в невротрансмитера допамин, чиито нива могат да бъдат повлияни от липсата на желязо. Бъдете спокойни – този синдром изчезва след бременността. На този етап може да облекчите състоянието си чрез диета, съдържаща достатъчно желязо; като повдигате краката си на възглавница, докато лежите; и като избягвате стимуланти като кофеин или упражнения преди лягане.

Независимо какво сте решили по отношение на кърменето, добре е да се подготвите с малко предварителни съвети за кърмене, защото след като родите може да промените мнението си. Така ще се чувствате по-комфортно, а и ще знаете как да се грижите за гърдите си. Освен това ще обменяте опит и информация с други бъдещи или настоящи майки, което също може да ви бъде много полезно.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа