30-та седмица на бременността: Как само расте!

Бебето е голямо, колкото помело

30 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 30-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 30-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на помело.

През 30-та седмица от бременността бебето е приблизително 38 сантиметра и вече е надхвърлило килограм.

Характеристиките му са добре дефинирани и пропорциите му са балансирани. Главата вече не е твърде голяма в сравнение с останалата част от тялото.

Ако бебето е момче, тестисите му ще се смъкнат през тази седмица.

То продължава да наддава на тегло, отчасти защото кожата му съдържа нови слоеве верникс, мазнините, които ще помогнат за регулиране на телесната му температура и ще го защитят дори след раждането. Кожата му вече не е толкова набръчкана и е много по-гладка. То започва да заема окончателната позиция, която ще му позволи да се роди.

Ако не я заеме, не се притеснявайте. Вашият гинеколог ще реши какви стъпки да предприеме в зависимост от обстоятелствата.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 30-та седмица

Вече сме в третата четвърт от бременността и бебето има все по-малко място за движение.

Как тялото ви се променя през 30-та седмица от бременността

В 30-та седмица от бременността ще забележите, че чертите на лицето ви са по-закръглени, а ръцете, глезените, стъпалата и краката са подути.

Изправени сте пред последния етап от бременността си и е нормално да се чувствате по-тежка от всякога. Виновни за този ефект са хормоните и най-вече повишеното производство на естроген и прогестерон. Естрогенът е отговорен за регулирането на телесните мазнини, а прогестеронът от своя страна е причина за задържането на течности.

В този период стените на матката се отпускат и костите на таза стават по-гъвкави, за да позволят преминаването на новороденото, когато дойде време за раждане.

Здравословни съвети през тази седмица

30-та седмица е подходящо време да започнете да практикувате някои техники за релаксация - като йога за бременни или стречинг. Това ще ви помогне по отношение на вашето спокойствие, почивка и настроение, освен това стимулира нежно мускулите ви, което би ги облекчило предвид товара, който носят.

Препоръчително е да започнете да се информирате за различните етапи на раждането. Полезно е да знаете какво да очаквате и как да се справите с контракциите и болката по време на раждане. Защото денят става все по-близо.

По материали от Qui mamme

 

Коментари
Последни видеа