31-та седмица на бременността: Коремът ви се втвърдява

Бебето е голямо, колкото екзотичния плод дуриан

31 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 31-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 31-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви е вече с големината на дуриан.

В 31-та седмица от бременността дължината на вашето бебе е около 40 см, а теглото около 1,5 кг.

Епидермисът му е по-плътен и с розацея, защото бебето има малко мазнини под кожата, а капилярите не се виждат на повърхността.

Прогресивното му удължаване може да го накара да се почувства леко притиснато в корема ви. Очите и слухът му се подобряват, както и функционирането на белите дробове.

В този момент от бременността е нормално да започнете да забелязвате подготвителни контракции. Ще откриете, че коремът ви се втвърдява за няколко секунди, но на теория това не трябва да са болезнени контракции.

Във всеки случай, ако имате някакви съмнения, колкото и минимални да са, консултирайте се с вашия гинеколог или отидете в спешно отделение, за да ви направят контролен ултразвук и да сте спокойни. Спокойствието през последните седмици е от съществено значение.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 31-та седмица

Ето как изглежда бебето в тази седмица.

Как тялото ви се променя през 31-та седмица от бременността

Вече сте в 31-та седмица! Водите ли активен живот? Въпреки почти неизбежните неприятности, типични за този етап от бременността, трябва да продължите да имате пълноценен и активен живот, тъй като това ви помога физически и психологически да не се фокусирате негативно върху раждането.

Безсънието в тази седмица може да бъде особено силно, най-вече заради все по-трудното намиране на удобна позиция, а и по причина на уринарната инконтиненция, която има тенденцията да става особено досадна, след като коремът се смъкне надолу.

Ако имате много подути ръце, избягвайте да носите пръстени и часовници, които могат да причинят нарушения на кръвообращението, или използвайте по-голям размер от нормалното.

Здравословни съвети през тази седмица

Когато достигнете 31-та седмица от бременността, трябва да свикнете с мисълта, че раждането наближава. Може да потърсите техники, които биха ви помогнали да преминете през раждането по-леко.

Йогата например е насочена към психофизическото благополучие и дава възможност да подходите по различен начин, помагайки ви да се справите със страха и болката, вместо да ги избягвате.

Може също да опитате техники за релаксация и упражнения за гръбначния стълб, таза и дишането.

В тази седмица е добре да минете през гинекологичен преглед, а лекарят да ви назначи и пълни изследвания на урина и кръв.

По материали от Qui mamme

 

Коментари
Последни видеа