32-та седмица на бременността: Органите му са почти готови

Бебето е голямо, колкото патладжан

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 32-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 32-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на патладжан.

През 32-та седмица от бременността дължината на вашето бебе е почти 42 см, а теглото му е около 1,8 кг.

Това е моментът, в който по принцип дори и най-мързеливите бебета заемат най-благоприятната позиция, за да се отправят към „пътешествието“, което ще ги отведе към новия свят (само 4% от децата остават с дупета, насочени към изхода).

Всички органи (стомах, черва, бели дробове, сърце, бъбреци) правят „генерална репетиция“, за да могат да функционират перфектно при раждането.

През останалите два месеца преди раждането плодът ще продължи да наддава по половин килограм на месец приблизително, докато достигне 3,5 кг, което е средното тегло на бебетата при раждане.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 32-та седмица

Става все по-интересно да наблюдавате бебето в корема си.

Как тялото ви се променя през 32-та седмица от бременността

Осмият месец на бременността също е към своя край! В 32-та седмица тялото ви е готово за раждането на бебето и трябва само да продължите да поддържате форма - физически и психологически, докато моментът настъпи.

Това означава да не забравяте да правите двигателни и дихателни упражнения, подходящи за този етап от бременността. Също така е добре да прекарвате времето си сред хора, с които ви е приятно да общувате. А и да поддържате сексуалния си живот активен, стига да няма противопоказания.

По принцип сексуалният акт в тази последна фаза на бременността се характеризира повече с жестове на нежност и ласки, и няма никакви забрани, ако всичко се е развило правилно. Но не забравяйте, че вътрешната еякулация причинява малки контракции (заради вещества като простагландин, съдържащи се в спермата) и ако вече сте много близо до раждането, това може да го ускори.

Здравословни съвети през тази седмица

В 32-та седмица от бременността със сигурност сте решили какво раждане предпочитате. Може би във вода или си държите на традиционното нормално раждане? Ако сте избрали по-иновативен метод, добре е да се запознаете с детайлите и може би да потренирате предварително, за да знаете какво точно да правите.

Защитниците на раждането във вода твърдят, че във водата се постига по-голяма релаксация, мускулите се движат по-лесно, родилните контракции са по-малко болезнени и бебето „се изправя“ пред външния свят по не така травматичен начин.

През тази седмица обикновено се извършва вторият и последен ултразвук (който оценява растежа на детето и преди всичко неговото положение) и, ако гинекологът прецени за подходящо, се правят изследвания на кръв и урина и се взема вагинална проба или се прави доплерова флоуметрия, за да се провери дали кръвният поток е нормален.

Третият триместър е особено деликатен период по отношение на безопасността на бъдещата майка и плода при пътуване с кола. Така че ако не се налага да пътувате, по-добре не го правете.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа